Μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να επιτύχει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, συνεχίζοντας την προσπάθεια πέραν του 2019 με υποβολή νέων πλάνων έως και το 2022.
Αυτό επεσήμανε χθες κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Τράπεζας Πειραιώς ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Χρήστος Μεγάλου, υπογραμμίζοντας ότι οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους. Μεταξύ αυτών, οι πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων, οι ρευστοποιήσεις περιουσίας όσων επιχειρήσεων δεν μπορούν να δημιουργήσουν αξία, αλλά και οι αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων που μπορούν να εξυγιανθούν. Επιδίωξή μας είναι να πετύχουμε τον καλύτερο συνδυασμό που θα μας επιτρέψει να μειώσουμε τα δάνεια σε καθυστέρηση σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα, σημείωσε ο κ. Μεγάλου.
Ο πρόεδρος του ομίλου κ. Γιώργος Χατζηνικολάου χαρακτήρισε «σημαντική ένδειξη για τη μείωση του κινδύνου και τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, μετά και την ολοκλήρωση της προγράμματος, τις πέντε αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας μέσα στο 2018, με πιο πρόσφατη αυτή της 25ης Ιουνίου από τον οίκο S&P στη βαθμίδα Β+». Για το 2018 αναμένουμε, όπως εκτίμησε, «η οικονομία να σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2%, ενώ η πορεία ανάκαμψης αναμένεται εντονότερη και στα επόμενα χρόνια». Μεταξύ των τομέων που ανακάμπτουν, εκτός από τον τουρισμό, είναι η βιομηχανία και οι λιανικές πωλήσεις, ενώ σημαντικές είναι σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου και οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων σε τομείς της οικονομίας όπως τα δίκτυα, οι μεταφορικές υποδομές, ο τουρισμός και, πρόσφατα, η δευτερογενής αγορά NPLs.
Από την πλευρά του, ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση μέσω της «Agenda 2020» με βάση τους οποίους στο τέλος του 2020 η τράπεζα θα έχει 65-70 δισ. ευρώ ενεργητικό, θα είναι κεφαλαιακά ισχυρή, κερδοφόρος και θα παραμένει η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα. «Στόχος μας είναι να αυξάνουμε κάθε χρόνο τις χρηματοδοτήσεις μας και να φθάσουμε στο τέλος του 2020 τα 5 δισ. ευρώ ετησίως, από τα 2,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2017 και 2 δισ. ευρώ το 2016». Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι για το 2018 στοχεύουμε σε νέες χρηματοδοτήσεις άνω των 3 δισ. ευρώ και με βάση την πορεία του 6μήνου ο σχετικός στόχος, όπως δήλωσε, θα επιτευχθεί.
Ορατά είναι ήδη επίσης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, τα αποτελέσματα του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης, καθώς από τις μέχρι τώρα πωλήσεις θυγατρικών και χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων τα βασικά εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 40 μονάδες βάσης και ο δείκτης CET1 ανήλθε στο 14,4% από 14% στο τέλος Μαρτίου. Ο κ. Μεγάλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων που ολοκλήρωσε η τράπεζα, με έμφαση την πώληση του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις ακίνητα, που άνοιξε, όπως είπε, «τον δρόμο για τη δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων».