10… αιώνες φυλακή για την Καμόρα των ναρκωτικών

1519

Ισόβια κάθειρξη και περισσότερα από 1.000 χρόνια φυλακή συνολικά, καθώς και πάνω από €1.000.000 χρηματικές ποινές επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε 124 κατηγορούμενους, που καταδικάστηκαν ως μέλη ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, που είχε μετατρέψει κεντρικές πλατείες της Αθήνας σε στέκια διακίνησης σκληρών ναρκωτικών.

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Από τους 143 κατηγορούμενους, Αλβανούς, Αφρικανούς, Βούλγαρους και Έλληνες, που αποτελούσαν δομημένη εγκληματική οργάνωση με αρχηγούς, υπαρχηγούς και υποομάδες, που διακινούσαν ηρωίνη, κοκαΐνη, χασίς και σκανγκ σε 5 κεντρικές πλατείες της Αθήνας, κρίθηκαν ένοχοι οι 91, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές από ισόβια μέχρι 4 χρόνια φυλάκιση. Παράλληλα, σε 72 από τους καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε και χρηματικές ποινές, οι οποίες συνολικά υπερβαίνουν το €1.000.000. Οι μόνοι που την έχουν… γλιτώσει –για την ώρα τουλάχιστον– είναι 19 από τους 143 κατηγορούμενους, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι.
Η δίκη για λόγους ασφαλείας έγινε στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Έτσι ξεκίνησαν όλα

Το ξήλωμα του πουλόβερ ξεκίνησε σύμφωνα με τα έγγραφα της δικογραφίας έπειτα από πληροφορίες ότι σε πλατείες και διασταυρώσεις του κέντρου της Αθήνας εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη από τουλάχιστον 80 άτομα διακινούν ναρκωτικά, δεχόμενα ως αντίτιμο, εκτός από χρηματικά ποσά και κλοπιμαία.

Ακολούθησε η σύλληψη 9 ατόμων, μεταξύ των οποίων και μίας Ρουμάνας, σε ένα υπόγειο διαμέρισμα στην οδό Μηθύμνης στην πλατεία Αμερικής, όπου η ομάδα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών εντόπισε μεγάλες ποσότητες χασίς. Έκτοτε, οι αστυνομικές αρχές σε συνεννόηση και υπό την καθοδήγηση της 2ης ανακρίτριας ναρκωτικών Ελένης Γρυπάρη, που συντόνιζε την επιχείρηση, έστησαν κάμερες νόμιμης παρακολούθησης σε σημεία-«κλειδιά», ενώ ξεκίνησε παράλληλα η καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών των εμπλεκομένων.

Επί 9 μήνες του 2016, έμπειροι αστυνομικοί, χρησιμοποιώντας ακόμα και δικά τους μέσα, όπως κάμερες, κινητά τηλέφωνα και βανάκια, κατάφεραν να εντοπίσουν, να ταυτοποιήσουν και να συλλάβουν, μέχρι τώρα, 120 άτομα που είχαν στήσει σε 5 κεντρικές πλατείες της Αθήνας το μεγαλύτερο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υλικό της ογκωδέστατης δικογραφίας αποτυπώνονται σκηνές με χρήση ναρκωτικών, υπό το φως της ημέρας και παρουσία κόσμου, σε 175 βίντεο και εκατοντάδες φωτογραφίες, που αποτέλεσαν τα «εργαλεία» της Δικαιοσύνης, καθώς έτσι «κλειδώθηκαν» οι σοβαρές κατηγορίες.

Ο «Μπιφτέκης», ο «Κεφτές» και η «Ferrari»

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, εξηγώντας ότι τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης είναι Αλβανοί που υπακούουν στον –ασύλληπτο ακόμα– Γκέντι. Από την καταγραφή των συνομιλιών προέκυψε ότι χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα, όπως «Μπιφτέκης», «Κεφτές», «Λέρας» και «Μόντι», ενώ την πολύ καλή ποιότητα ναρκωτικών την αποκαλούσαν «Ferrari».

Τα εκατομμύρια που αποκόμισε η οργάνωση, τα έβγαζε στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας διεθνή εταιρεία μεταφοράς χρημάτων… μέχρι τα μέσα του 15 όταν και επιβλήθηκαν τα capital controls. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί διάλογοι της οργάνωσης περί μεταφοράς των χρημάτων στην Αλβανία, όπου ο Αλβανός αρχηγός «Γκέντι» μιλάει με έναν άλλο συμπατριώτη του, ηγετικό στέλεχος, από τους συλληφθέντες και του υποδεικνύει να καταθέσει τα κέρδη από τις διακινηθείσες ποσότητες ναρκωτικών στους Αγίους Σαράντα, στο όνομα μίας γυναίκας, που εμφανίζεται ως συνονόματη με γνωστή σταρ του μόντελινγκ!

Η πλατεία Αμερικής η «δυνατότερη» πιάτσα

Σύμφωνα, πάντα, με τη δικογραφία, η ηρωίνη «ταξίδευε» από την Αλβανία στην Ελλάδα μέσω Ιωαννίνων, ενώ πολλοί από τους εμπόρους είχαν στήσει ολόκληρες φυτείες κάνναβης εντός και εκτός Αττικής. Εν συνεχεία τα ναρκωτικά διοχετεύονταν στις πιάτσες με «δυνατότερη» όλων –όπως καταθέτουν οι αστυνομικοί– την πλατεία Αμερικής.

«Η χωροταξική δομή, αλλά και οι ιδιάζουσες συνθήκες της περιοχής (ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αλλοδαπών υπηκόων) καθιστούσαν τη φυσική επιτήρηση και την καταγραφή της δραστηριότητας των μελών της υποομάδας σχεδόν αδύνατη», λένε οι ίδιοι, υπογραμμίζοντας ότι οι κατηγορούμενοι διακινούσαν οργανωμένα και με διακριτούς ρόλους κάνναβη, ηρωίνη και κοκαΐνη, καθημερινά από τις 9:30 το πρωί έως τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης.

Η συνωμοτική πρακτική της εγκληματικής οργάνωσης (νοήματα συνεννόησης, αλλαγή σύνθεσης ομάδας κ.λπ.) χρησιμοποιήθηκε και στις υπόλοιπες πλατείες-πιάτσες της Αθήνας. Περιγράφεται για παράδειγμα στη δικογραφία ότι στην πλατεία Βικτωρίας, την πλατεία Κάνιγγος (οδό Κλεισόβης), αλλά ειδικότερα στα Προπύλαια στον χώρο έξω από τη Νομική Σχολή, «έγχρωμοι άνδρες, μέλη της οργάνωσης, δίνουν σε διάφορους χρήστες τουλάχιστον από μια πλαστική συσκευασία, που περιέχει κάνναβη, δίνοντας €10 για κάθε μία, ενώ χρησιμοποιούν διάφορα κόλπα, για να παραδίδουν τα ναρκωτικά, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, όπως μέσα σε πακέτο τσιγάρα, που πετάει δήθεν στο πεζοδρόμιο ο έγχρωμος ντίλερ και το παίρνει ο τοξικομανής».

Από τις περιγραφές των αστυνομικών στο δικαστήριο προέκυψε ότι σε περιπτώσεις πωλήσεων «χέρι με χέρι», οι Αφρικανοί ντίλερς εμφανίζονται να βγάζουν τα ναρκωτικά από το στόμα τους, όπου τα κρύβουν ούτως ώστε να τα καταπιούν, σε περίπτωση που γίνει έλεγχος από αστυνομικούς, ή να τα κρύβουν ακόμη και στα γεννητικά τους όργανα.

Μαθήματα απονομής Δικαιοσύνης

Οι δικαστές και η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατάφεραν μέσα σε δύο μήνες και σε 18 δικασίμους να προχωρήσουν σε χρόνο ρεκόρ τη διαδικασία, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση πριν από τη λήξη του 18μηνου προφυλάκισης των κατηγορουμένων, οπότε θα έπρεπε, διαρκούσης της δίκης, να αφεθούν ελεύθεροι οι 110 από αυτούς που ήταν κρατούμενοι.

Με πρωτοβουλία της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου, Μαρίας Σιμιτζή, οι δύο γυναίκες εφέτες, καθώς και η εισαγγελέας Ελένη Σίσκου, όπως και η γραμματέας, αδιαφόρησαν για ωράρια και προκαθορισμένες δικασίμους και παρέμεναν στην έδρα περισσότερο από 12 ώρες την ημέρα, προκειμένου να καλύψουν τον τεράστιο όγκο της δίκης μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Από τις 14 Μαρτίου που ξεκίνησε η δίκη, κανείς δεν πίστευε ότι τόσο σύντομα το δικαστήριο θα είχε προλάβει να εξετάσει μάρτυρες, κατηγορούμενους και χιλιάδες έγγραφα αποδεικτικού υλικού, να έχει διατυπωθεί η εισαγγελική πρόταση, να έχουν αγορεύσει οι εκατοντάδες συνήγοροι και να βγει η απόφαση εντός πλαισίου 18μήνου.

Σημειώνεται, τέλος, η θετική και για τους συνηγόρους υπεράσπισης επιμονή της προέδρου να βρεθούν διερμηνείς, καθώς οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είναι Αλβανοί και Αφρικανοί.

ΠΗΓΗΗ ΑΠΟΨΗ