Στη προσεχή Σύνοδο Κορυφής οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ΕΕ δεν θα θελήσουν να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τον επενδυτικό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).
Η υλοποίησή του, την οποία σχεδιάζουν η Γερμανία και η Γαλλία ήδη για το 2021, δεν αναφέρεται στο σχέδιο της τελικής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής, διότι πολλές από τις 19 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης έχουν επιφυλάξεις.
Το έγγραφο αφήνει επίσης ανοιχτό τον τρόπο με τον οποίο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ / ESM) θα μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Σε αυτό αναφέρεται μόνο ότι το Eurogroup θα επεξεργαστεί λεπτομέρειες για την περαιτέρω εξέλιξη του ESM.
Οι χώρες της ΕΕ θα θελήσουν τώρα να καθορίσουν μόνο ότι ο ΕΜΣ θα αποτελέσει το λεγόμενο δίχτυ ασφαλείας για το Κοινό Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών και μάλιστα υπό την μορφή μιας ευέλικτης πιστοληπτικής γραμμής, η οποία θα προσαρμόζεται στο εύρος του Ταμείου Εξυγίανσης. Το ότι πρέπει να υπάρξει ένα τέτοιο δίχτυ ασφαλείας, που στην ειδική ορολογία λέγεται “backstop”, είχε ήδη αποφασιστεί το 2013.
Επιπλέον, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής δήλωσης, οι χώρες της ΕΕ προτίθενται να αποφασίσουν την ενίσχυση του ρόλου του ΕΜΣ στην ανάθεση και τον έλεγχο των οικονομικών προγραμμάτων στήριξης, σε συνεργασία όμως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι λεπτομέρειες παραμένουν αδιευκρίνιστες.
Και το μέλλον της κοινής ασφάλισης καταθέσεων παραμένει όμως ασαφές: “Το Eurogroup καλείται να επεξεργαστεί ένα χρονοδιάγραμμα με στόχο την έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων για το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων”, αναφέρεται στο σχέδιο τελικής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής το οποίο επικαλείται το dpa. Και γι αυτήν την ασφάλεια καταθέσεων, που ονομάζεται Edis, γίνονται συζητήσεις ήδη από το 2015. Ειδικά τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φοβούνται όμως ότι τελικά θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτές οι απώλειες κεφαλαίων άλλων χωρών με πιο ευάλωτες τράπεζες.