Πρόσφατη έρευνα της ιταλικής ταξιδιωτικής εταιρείας liligo.com αποκάλυψε ότι ένας τουρίστας που μένει για μια εβδομάδα σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στις Βαλεαρίδες Νήσους πρέπει να πληρώσει 28 ευρώ κατά την άφιξή του για τον λεγόμενο “οικολογικό φόρο”. Σε ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων, ο φόρος μειώνεται στα 14 ευρώ. Η Μαγιόρκα, η Ίμπιζα, η Φορμεντέρα και η Μενόρκα έχουν τιμές που κυμαίνονται από 4 ευρώ το άτομο ανά διανυκτέρευση, σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων.
Η Βαρκελώνη χρεώνει 2,25 ευρώ στα 5στερα ξενοδοχεία, 1,10 ευρώ στα 4στερα και 2 ευρώ στα 3στερα και χαμηλότερα. Όσοι διαμένουν σε τουριστικά καταλύματα πληρώνουν κατ‘άτομο, ανά διανυκτέτευση 2,25 ευρώ. Στην υπόλοιπη Καταλονία επικρατούν χαμηλότερες τιμές: 2,25 ευρώ στα 5στερα ξενοδοχεία, 0,90 ευρώ στα 4στερα και 0,45 για όλα τα υπόλοιπα καταλύματα.
Στη Γερμανία η κατάσταση είναι διαφορετική, διότι κάθε κρατίδιο έχει δικό του τουριστικό φόρο. Στο Βερολίνο και την Κολωνία εφαρμόζεται με βάση ένα ποσοστό 5% στο συνολικό λογαριασμό του ξενοδοχείου. Το Αμβούργο έχει διαφορετικές τιμές, που κυμαίνονται από 4 έως 50 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο διαμονής. Αντίθετα, στο Μόναχο, δεν υπάρχει καθόλου τουριστικός φόρος διαμονής.
Στις Κάτω Χώρες χρησιμοποιούν τα ίδια κριτήρια με το Βερολίνο. Το Άμστερνταμ και πόλεις όπως η Ουτρέχτη διέπονται από έναν ενιαίο φόρο 5% επί του συνολικού λογαριασμού του ξενοδοχείου. Στο Αϊντχόφεν αυτό το ποσοστό φτάνει το 3,5% και στο Ρότερνταμ το 4,5%.
Στη Ρώμη, οι τουρίστες θα πρέπει να πληρώσουν έως και 7 ευρώ στα 5στερα ξενοδοχεία ή 3-5 ευρώ σε Νάπολη, Βενετία ή Φλωρεντία. Εξαίρεση αποτελεί το Μιλάνο, οι τιμές του οποίου κυμαίνονται μεταξύ 2 και 5 ευρώ, αλλά με μείωση 50% του ποσού τη θερινή περίοδο.