Mε απόφαση, που εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Pόδου, έγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή που άσκησε η Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ κατά του πρώην προϊσταμένου του λογιστηρίου και των τριών κληρονόμων του αποβιώσαντος διευθυντή της, με την οποία διεκδικεί αποζημιώσεις συνολικού ύψους 918.014,40 ευρώ.
Tο δικαστήριο επεδίκασε στην επιχείρηση αποζημίωση ύψους 69.787,59 ευρώ, με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής, για την βλάβη που υπέστη ενώ απέρριψε το αίτημά της περί προσωρινής εκτελεστότητας.
Kαταδικάζει εξάλλου τους εναγόμενους στην δικαστική δαπάνη της ΔEΣ POΔA, που υπολογίστηκε στα 2.200 ευρώ.
Το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, που εξέτασε την υπόθεση, έχει επιβάλει ποινή φυλάκισης 4 ετών με αναστολή υπό τον όρο της εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, στο πρώτο πενθήμερο κάθε διμήνου στον πρώην λογιστή της “ΡΟΔΑ”, που κρίθηκε ένοχος υπεξαίρεσης και απιστίας και αθώος απάτης.
O κατηγορούμενος έχει ασκήσει αναίρεση και αναμένεται απόφαση από το αρμόδιο τμήμα του Aρείου Πάγου.
Θυμίζουμε ότι ο κατηγορούμενος κι ο υπάλληλος, που έχει αποβιώσει, κατηγορήθηκαν για το ό,τι στο χρονικό διάστημα από το έτος 2001 μέχρι και την 22-7-2004, ενεργώντας από κοινού, αφού πλήρωναν με μετρητά τον προμηθευτή κ. Γ. Ρούσσο παρακρατούσαν χρηματικό ποσό που ανερχόταν κάθε φορά σε ποσοστό 20% επί της καθαρής αξίας εκάστου τιμολογίου – δελτίου αποστολής που εξέδιδε.
Φέρονται συγκεκριμένα να παρακράτησαν 15.241,37 ευρώ από 11 τιμολόγια – δελτία αποστολής του προμηθευτή και συνολικά σε σύνολο συναλλαγών ύψους 495.033,29 ευρώ με τον ίδιο προμηθευτή το ποσό των 99.006,66 ευρώ.
Όπως εκθέτει η επιχείρηση στην αγωγή της ο πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Γιάννης Τσιγάρος, διαπίστωσε από τη συμπεριφορά του επί σειράν ετών προμηθευτή ανταλλακτικών κ. Γεωργίου Ρούσσου, ότι είχε να του εκμυστηρευτεί κάτι σημαντικό σχετικά με τις τιμές των ανταλλακτικών.
Τον κάλεσε στο γραφείο του την 21η Ιουλίου 2004, οπότε ο προμηθευτής του αποκάλυψε ότι κατά καιρούς έδινε χρήματα σε ποσοστό 20% επί της αξίας των τιμολογίων και, όπως τον διαβεβαίωναν, το 10% από το ποσοστό αυτό προοριζόταν για τον πρόεδρο.
Αμέσως, ο τότε πρόεδρος του δσ της Επιχείρησης ενημέρωσε τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του σωματείου, κ. Παναγιώτη Εγγλέζο, αναγκάσθηκε δε να λάβει κάποια μέτρα με κατεπείγουσες επιστολές προς τον διευθυντή της επιχείρησης, τον λογιστή, τον προσωπάρχη κτλ., μεταξύ των οποίων ήταν η εντολή προς τον πρόεδρο του σωματείου, κ. Παναγιώτη Εγγλέζο και τον κ. Νικήτα Κοντό, να πραγματοποιήσουν απογραφή στα φυσικά αποθέματα της αποθήκης ανταλλακτικών και λοιπών αναλώσιμων υλικών σε αντιπαραβολή με τα λογιστικά υπόλοιπα των καρτελών της Επιχείρησης, που τηρούνται σε Η/Υ.
Εν συνεχεία, την 27η Ιουλίου 2004, ο πρόεδρος του σωματείου παρέδωσε στον πρόεδρο του δ.σ. τρισέλιδο σημείωμα εκκαθάρισης.
Ο γραφικός χαρακτήρας του σημειώματος ήταν του 1ου εναγομένου και το σημείωμα απευθυνόταν σε κάποιο Γιώργο. Το σημείωμα, όπως υποστηρίζει η επιχείρηση, αναφερόταν σε αδιαφανείς δοσοληψίες και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι με έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων.
Ειδικότερα, προέκυπτε άμεσα από το εν λόγω σημείωμα ότι έγινε υπερτιμολόγηση αγοραζομένων ανταλλακτικών, ενώ επιπλέον χορηγήθηκε στους εμπλεκομένους προμήθεια 20% επί της αξίας των τιμολογίων, στα τιμολόγια του προμηθευτή.
Στην από 31 Ιουλίου 2004 αναφορά – έκθεση αναφέρεται ότι διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων και παρατυπίες.
Την 11η Οκτωβρίου 2004 η επιχείρηση υπέβαλε μήνυση ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κατά του λογιστή, του διευθυντή και κατά παντός υπευθύνου.
Υποστηρίζεται με την αγωγή ότι η θετική ζημία που υπέστη η επιχείρηση ανέρχεται σε συνολικό ποσό ύψους 618.314,40 ευρώ.
Tο Πολυμελές Πρωτοδικείο Pόδου με την απόφαση του απέρριψε ως ουσιαστικά αβάσιμο το κονδύλι των 517.605,74 ευρώ, που αντιστοιχεί στη συνολική αξία των συναλλαγών της επιχείρησης με τον προμηθευτή Γεώργιο Ρούσο.
Aπέρριψε εξάλλου και το κονδύλι της αποθετικής ζημίας που υποστήριξε ότι υπέστη η επιχείρηση ύψους 100.000 ευρώ.
Eπεδίκασε δε στην επιχείρηση για ηθική βλάβη, που υπέστη, το ποσό των 3.000 ευρώ.
Tο δικαστήριο δέχτηκε εξάλλου ότι τα έτη 2001 και 2002 έγιναν παρακρατήσεις από τον προμηθευτή σε ποσοστό 10% επί της αξίας των τιμολογίων και για τα επόμενο δύο έτη σε ποσοστό 20%. Tο ύψος της υπεξαίρεσης το υπολόγισε στο ποσό των 66.787,59 ευρώ.
Η ΔΕΣ ΡΟΔΑ εκπροσωπήθηκε στη δίκη από το δικηγορικό γραφείο Μηνά Τσέρκη και τη δικηγόρο κ. Ειρήνη Σαρρή ενώ οι εναγόμενοι από τον δικηγόρο κ. Μανώλη Κουτσούκο.
Δεκτή εν μέρει η αγωγή της ΔEΣ POΔA για το σκάνδαλο με τα ανταλλακτικά
Προηγούμενο άρθροΙταλία: Σχέδιο Β για κάθε ενδεχόμενο