Μετά την ένταση και τη χρήση χημικών έξω από το υπουργείο Οικονομικών οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕΔΗΝ συναντήθηκαν με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο και του έθεσαν τα αιτήματά τους για το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, που αγγίζει 90.000 εργαζόμενους.
Σημειώνεται πως στην Έκθεση Συμμόρφωσης του ΕΜΣ αναφέρεται πως το «αναθεωρημένο σύστημα» καταβολής των επιδομάτων αυτών θα οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2019. Αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές του 2019 οι Δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν επιδόματα για βαρέα και ανθυγιεινή εργασία έρχονται αντιμέτωποι με περικοπές στο ποσό του επιδόματος ή με την την κατάργησή του.
Η 17μελής επιτροπή που είχε συσταθεί θα μελετούσε τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων και έπρεπε ήδη να έχει παραδώσει το σχετικό πόρισμα , το οποίο αναμένεται σε δύο μέρες σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν σήμερα οι συνδικαλιστές.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας ζήτησε:
-Να μην γίνει περικοπή στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
-Να επεκταθεί το ειδικό καθεστώς σε όσους υπαλλήλους εργάζονται στους ίδιους χώρους για να μην υπάρχει προσωπικό διαφορετικών «ταχυτήτων». Χαρακτηριστικά επισημάνθηκε πως δεν είναι δυνατόν στους ίδιους χώρους εργασίας ένα τμήμα των εργαζομένων να έχει καθεστώς βαρέων και συνάδελφοι τους που κάνουν την ίδια εργασία να εξαιρούνται
-Να διασφαλιστεί πως όσοι υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα έχουν ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς (όπως συμβαίνει και στον ιδιωτικό τομέα). Η «έξοδος» με πλήρη σύνταξη να γίνεται πέντε χρόνια πριν από τα 67.
“Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει υπεύθυνα το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και να μην μείνουν σε «ομηρεία» 90.000 εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποκύψει σε περαιτέρω μνημονιακές πιέσεις από τους δανειστές» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Πάιδας.
Τέλος να επισημανθεί πως στη συνάντηση από την ΑΔΕΔΥ τέθηκε και το θέμα της ρύθμισης των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που έχουν πάρει οι δημόσιοι υπάλληλοι.