Η πρεσβεία της Γερμανίας στην Άγκυρα απαίτησε το Σάββατο από την κυβέρνηση της Τουρκίας να δώσει εξηγήσεις για το κλείσιμο ενός γερμανικού σχολείου στη Σμύρνη, κίνηση που χαρακτήρισε αδικαιολόγητη.
«Ένα παράρτημα του σχολείου της πρεσβείας της Γερμανίας έκλεισε την 28η Ιουνίου με εντολή των περιφερειακών υπηρεσιών του τουρκικού υπουργείου Παιδείας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γερμανική διπλωματική αντιπροσωπεία.
«Ζητούμε από την τουρκική κυβέρνηση να μας εξηγήσει επειγόντως γιατί έκλεισε το σχολείο» αυτό, προστίθεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας. Τονίζεται πως τα σχολικά ιδρύματα του είδους αποτελούν στοιχείο «κεφαλαιώδους» σημασίας στις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο επικεφαλής του σχολείου δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι στελέχη του τουρκικού υπουργείου Παιδείας και τοπικοί αξιωματούχοι πήγαν στο ίδρυμα χθες Σάββατο, μία ημέρα αφού οι μαθητές είχαν αρχίσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές, και του επέδωσαν «προφορική και γραπτή» ειδοποίηση ότι το σχολείο θα κλείσει διότι δεν έχει την απαραίτητη άδεια.
Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, το σχολείο είναι «πτέρυγα του ιδιωτικού σχολείου της πρεσβείας της Γερμανίας στην Άγκυρα», ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ντιρκ Φιλίπι, «συνδέεται οργανικά με το Γενικό Προξενείο της Σμύρνης». «Είμαι βέβαιος ότι το κλείσιμο του σχολείου είναι προσωρινό», πρόσθεσε ο ίδιος, εκτιμώντας πως το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στο ότι έχει χαθεί κάποιο έγγραφο.
Οι σχέσεις μεταξύ του Βερολίνου και της Άγκυρας χαρακτηρίζονται από ένταση τα τελευταία χρόνια. Οι δύο κυβερνήσεις εργάζονται για να τις εξομαλύνουν.
Οι χώρες μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για το κύμα εκκαθαρίσεων και καταστολής που ακολούθησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και τις δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και ακτιβιστών, στους οποίους η Άγκυρα προσάπτει δεσμούς με την οργάνωση του ανθρώπου που χαρακτηρίζει εγκέφαλο της απόπειρας. Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξάλλου απαγόρευσαν τις προεκλογικές εκδηλώσεις στο έδαφός τους κατά τη διάρκεια των εκστρατειών ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Τουρκίας πέρυσι, με το οποίο το πολιτικό σύστημα μετατράπηκε σε προεδρικό, αλλά κι ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του περασμένου μήνα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αντιδράσει με οργή το 2017 στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων του κόμματός του, παρομοιάζοντας Ευρωπαίους πολιτικούς με τους ναζί.
Μετά την επανεκλογή του Ερντογάν στην προεδρία την περασμένη Κυριακή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο συγχαρητήριο μήνυμά της για την επικράτησή του εξέφρασε ταυτόχρονα την επιθυμία της η Τουρκία να αποτελέσει «έναν εταίρο σταθερό, πλουραλιστικό, όπου η δημοκρατική συμμετοχή και η υπεράσπιση του κράτους δικαίου θα ενισχυθούν».