Συναντήσεις με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καθώς και με παράγοντες της αγοράς είχε η Deutsche Bank τις προηγούμενες ημέρες και αποφάσισε να ξεκινήσει την κάλυψη των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, προειδοποιώντας ωστόσο ότι κρίσιμη για την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον κλάδο είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) τα οποία είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Οι πολύ υψηλοί δείκτες NPEs, όπως σημειώνει σε έκθεσή της, εξηγούνται εν μέρει από κάποια ιδιοσυγκρασιακά θέματα που επηρέασαν την Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, όπως οι έλεγχοι κεφαλαίου, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους ιδιώτες, καθώς και η αλλαγή νοοτροπίας που οδήγησε τους πελάτες να επιλέξουν να μην εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Oπως επισημαίνει, προτεραιότητά της είναι να αξιολογήσει τους «μοχλούς» που διαθέτουν οι τράπεζες για να απορροφήσουν περαιτέρω απώλειες και η ίδια εντόπισε δύο σημαντικούς καταλύτες, οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν τον κλάδο στο σημερινό ασταθές περιβάλλον. Αυτοί είναι η ισχυρή προ προβλέψεων κερδοφορία και οι ισχυροί κεφαλαιακοί δείκτες.
Η γερμανική τράπεζα ξεκινάει με σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή της Alpha Bank με τιμή-στόχο στα 2,5 ευρώ, για την Εθνική δίνει επίσης σύσταση «αγοράς» με τιμή-στόχο τα 0,32 ευρώ, για τη Eurobank δίνει σύσταση «διακράτησης» με τιμή-στόχο τα 0,95 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει επίσης σύσταση «διακράτησης» και τιμή-στόχο στα 2,90 ευρώ. Για τη μετοχή της Πειραιώς δίνει περιθώριο ανόδου 5%, για τη Eurobank 10%, για την Εθνική Τράπεζα 23% και για την Alpha Bank 27%. Οπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει το απόθεμα των NPEs κατά περισσότερο από 14,5 δισ. ευρώ τα τελευταία έξι τρίμηνα, και από την κορυφή του 50,9% στο γ΄ τρίμηνο του 2016, στο 48,1% στο α΄ τρίμηνο του 2018. Οι πρόσφατες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, η επιτάχυνση στις ανακτήσεις, η βελτίωση της νομικής διαδικασίας και επίσης η επιβολή των εγγυήσεων (collaterals) μέσω πλειστηριασμών θα βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η Deutsche Bank θεωρεί ότι αυτές οι αλλαγές θα προσφέρουν στις τράπεζες ένα αξιόπιστο εργαλείο να διαπραγματευτούν με εκείνους τους πελάτες που μπορούν να πληρώσουν αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν –τους στρατηγικούς κακοπληρωτές–, οι οποίοι ανέρχονται σε 15%-25% του συνόλου των ΝPEs. Επιπλέον, οι αλλαγές αυτές θα αυξήσουν την «όρεξη» των θεσμικών επενδυτών στην αγορά, καθώς η γερμανική τράπεζα θεωρεί πως οι ανακτήσεις αποτελούν «κλειδί» στη δευτερογενή αγορά των NPEs, τώρα που η αγορά ακινήτων έχει αρχίσει να δείχνει κάποια σημάδια σταθεροποίησης.
Από τις συναντήσεις που είχε με τις διοικήσεις των τραπεζών, η Deutsche Bank κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ισχυρή δέσμευση για τη μείωση των NPEs, ενώ οι ομάδες διαχείρισης των τραπεζών επισημαίνουν ότι έχουν δει μια αλλαγή στην προθυμία των πελατών να διαπραγματευτούν μετά τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν και ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να μειώσουν το απόθεμα των NPEs κατά περίπου 40%-50% τα επόμενα τρία χρόνια – πολύ ταχύτερα από τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης, με οδηγό κυρίως τις πωλήσεις και τις ανακτήσεις και, σε μικρότερο βαθμό, τις διαγραφές, ενώ μετά το καλοκαίρι αναμένεται, όπως επισημαίνει, να υποβάλουν τους νέους στόχους μείωσης των NPEs πέραν του 2019.