Ιδιαίτερα «δύσκολη» χαρακτήρισε την ενδεχόμενη συμφωνία περί ενός κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS), ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ την Τρίτη (10 Ιουλίου), δεδομένης της σκληρής στάσης του Βερολίνου.
Μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να «εργαστούν πολύ σκληρά», προκειμένου να βρουν λύση για το νέο καθεστώς.
Παραδέχθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση αποτελεί «πραγματικό πρόβλημα» στο θέμα αυτό μεταξύ της ομάδας των κρατών μελών που συχνά αντιτίθενται στην εμβάθυνση της Ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και «πιο ευέλικτες» κυβερνήσεις όσον αφορά στο EDIS, παρά το γεγονός ότι εκφράζουν «κάποια επιφύλαξη», πρόσθεσε η πηγή.
Στο μεταξύ, το Βερολίνο επιμένει για περαιτέρω βελτιώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών της Ευρωζώνης, ιδίως στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία.
Στα τέλη Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη για την έναρξη των «πολιτικών διαπραγματεύσεων», προκειμένου να συμφωνήσουν στη νέα εγγύηση για την προστασία των Ευρωπαίων αποταμιευτών.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεν έχει καταστεί σαφές πότε ακριβώς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις. «Η Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες απαιτούν ισχυρή πολιτική εποπτεία όσον αφορά τις εκταμιεύσεις», σχολίασε.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα παράσχει περίπου 60 δις Ευρώ για την ασφάλεια. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, πρότεινε να δοθούν πρόσθετες εξουσίες στον διευθύνοντα σύμβουλο του ESM, Klaus Regling, ο οποίος θα εγκρίνει την εκταμίευση των πόρων σε κρίσιμες καταστάσεις.
Εντούτοις, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης επεσήμανε ότι θα χρειαστούν «πιο έξυπνες λύσεις», καθώς το Βερολίνο δεν θα δεχθεί να παραγκωνίσει το Κοινοβούλιο του.