Εναλλακτικές λύσεις στη χάραξη πολιτικής του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιθυμούν να προσφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Πεκίνο σήμερα (16 Ιουλίου), ύστερα από τις τελευταίες δηλώσεις του στις οποίες αποκαλεί «εχθρούς» την ΕΕ και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Li Keqiang φιλοξενεί στο Πεκίνο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες για τις επενδυτικές συμφωνίες.
Η Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας άνοιξε λίγε ώρες πριν ο πρόεδρος Τραμπ συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Ελσίνκι.
«Αποτελεί κοινό καθήκον της Ευρώπης και της Κίνας, αλλά και της Αμερικής και της Ρωσίας, να μην καταστρέψουν την παγκόσμια εμπορική τάξη, αλλά να τη βελτιώνουν. Να μην ξεκινήσουν εμπορικούς πολέμους που μετατρέπονται συχνά σε ιστορικές συγκρούσεις», δήλωσε ο κ. Τουσκ, προσθέτοντας: «Υπάρχει ακόμα χρόνος, για να αποφευχθεί η σύγκρουση και το χάος».
Μεταρρύθμιση του ΠΟΕ
Ο πρόεδρος Τουσκ ανέφερε ότι ο κόσμος χρειάζεται εμπορική μεταρρύθμιση, όχι αντιπαράθεση.
«Γι’ αυτό και καλώ τους Κινέζους εταίρους μας, αλλά και τους προέδρους Τραμπ και Πούτιν, να ξεκινήσουν από κοινού αυτή τη διαδικασία μέσα από μια διεξοδική μεταρρύθμιση του ΠΟΕ. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα δίλημμα: είτε να παίξουμε ένα σκληρό παιχνίδι όπως συμβαίνει με τους δασμούς και τις συγκρούσεις σε περιοχές όπως η Ουκρανία και η Συρία, είτε να αναζητήσουμε κοινές λύσεις βασισμένες σε δίκαιους κανόνες», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου δεν διευκρίνισε σε τι είδους μεταρρύθμιση του ΠΟΕ αναφερόταν.
«Θέλουμε να δούμε μια ενωμένη και ευημερούσα ΕΕ», σημείωσε ο Li Keqiang.
Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζανγκ Μινγκ, ανέφερε στην εφημερίδα People’s Daily, ότι η συνάντηση θα επικεντρωθεί στο πώς οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ θα μπορούσαν να καταστούν «πρότυπο σταθερότητας» ενάντια «στην μονομέρεια και τον προστατευτισμό».
Η Κίνα και η Ευρώπη αποτελούν δύο μεγάλες δυνάμεις σταθερότητας και ευθύνης» που υποστηρίζουν την παγκοσμιοποίηση χωρίς αποκλεισμούς, τόνισε ο κ. Ζανγκ.