Να τετραγωνίσει τον κύκλο επιχειρεί η Τερέζα Μέι, παρουσιάζοντας την ολοκληρωμένη πρότασή της για τους όρους του διαζυγίου μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε., με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να λάβει το πράσινο φως από τους «28», αλλά και να εκτονώσει την υποβόσκουσα ανταρσία από τους οπαδούς του σκληρού Brexit.
Η Λευκή Βίβλος, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, εκτείνεται σε 98 σελίδες που καλύπτουν όλες τις πλευρές του Brexit, από τις εμπορικές σχέσεις μέχρι τη μετανάστευση. Στον πυρήνα της βρίσκεται η ιδέα για μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου με την ηπειρωτική Ευρώπη σε ό,τι αφορά τα βιομηχανικά και τα αγροτικά προϊόντα, όχι όμως και για τον τομέα των υπηρεσιών, που αντιστοιχούν στο 80% της βρετανικής οικονομίας. Με αυτή τη συμβιβαστική πρόταση, το Λονδίνο φιλοδοξεί να ξεπεράσει ένα από τα πιο ακανθώδη προβλήματα του Brexit: τον κίνδυνο να επανέλθει ένα «σκληρό σύνορο» ανάμεσα στη Βόρεια και στην ανεξάρτητη Ιρλανδία, κάτι που απειλεί να εκτροχιάσει την ειρηνευτική διαδικασία για το Ιρλανδικό. Εάν γίνει δεκτή από τις Βρυξέλλες η πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης, το «σκληρό σύνορο» θα μπορούσε να αποφευχθεί με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, βάσει της οποίας κάθε προϊόν που περνάει το ιρλανδικό σύνορο θα φορολογείται αυτομάτως, ανάλογα με τον προορισμό του – αν, δηλαδή, κατευθύνεται προς τη Βρετανία ή προς την ηπειρωτική Ευρώπη.
Ρυθμίσεις για φοιτητές
Στο άλλο κρίσιμο ζήτημα, η Λευκή Βίβλος παραδέχεται ότι με την έξοδο από την Ε.Ε. τερματίζεται η ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών της Ενωσης στη Βρετανία. Ωστόσο, προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τους φοιτητές και τους εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραμονή τους στη χώρα.
Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα μελετήσει τις προτάσεις Μέι, ενώ θετική ήταν η αντίδραση της Ιρλανδίας. Στο εσωτερικό της Βρετανίας, όμως, η Λευκή Βίβλος δεν φαίνεται να αναιρεί τις ένθεν κακείθεν ανησυχίες. Η εκπρόσωπος του Σίτι Κάθριν Μακ Γκίνες εκτίμησε ότι η πρόταση Μέι αποτελεί «πραγματικό πλήγμα» για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ ο πρώην αρχηγός των Συντηρητικών Ιαν Ντάνκαν Σμιθ δήλωσε ότι «ψηφίσαμε να φύγουμε (από την Ε.Ε.), όχι να μισοφύγουμε