ΑΠΟΦΑΣΗ
Alam κατά Δανίας της 29-06-2017 (αριθμ. προσφ. 33809/15)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η προσφεύγουσα είναι υπήκοος του Πακιστάν, η οποία γεννήθηκε και ζει στη Δανία. Εκτίει ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, μετά το τέλος της οποίας θα απελαθεί από τη Δανία. Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η απόφαση απέλασης είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση στο δικαίωμα της κας Alam αναφορικά με τον σεβασμό της ιδιωτικής της ζωής, αλλά ήταν «σύμφωνη με το νόμο» και ότι επιδίωκε το θεμιτό σκοπό της πρόληψης διαταραχών και της εγκληματικότητας.
Η παρέμβαση στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή της κας Alam είχε επομένως δικαιολογηθεί από σχετικούς και επαρκείς λόγους και η απέλαση δεν θα ήταν δυσανάλογη σε σχέση με όλες τα περιστατικά της υπόθεσης.
ΔΙΑΤΑΞΗ
Άρθρο 8
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Η προσφεύγουσα, Faruk Rooma Alam, είναι υπήκοος του Πακιστάν, η οποία γεννήθηκε το 1982 και ζει στο Albertslund (Δανία). Αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή φυλάκισης για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, μετά το τέλος της οποίας θα απελαθεί από τη Δανία. Η κ. Alam ακολούθησε τον πατέρα της στη Δανία ως παιδί και έφτιαξε εκεί τη ζωή της. Πήγε στο σχολείο στη Δανία και απέκτησε άδεια μόνιμης κατοικίας στη Δανία. Το 1999, οι γονείς της Alam, πάντρεψαν την 16χρονη κόρη τους με κάποιον Πακιστανό. Γέννησε δύο παιδιά στη Δανία, και τα δύο είναι υπήκοοι του Πακιστάν.
Η κα Alam ισχυρίζεται ότι ο σύζυγός της ήταν βίαιος και ότι το 2006 κρατούσε την ίδια και τα παιδιά της ενάντια στη βούλησή τους στο Πακιστάν. Είχε καταφέρει να δραπετεύσει με την κόρη της αλλά ο σύζυγός της απήγαγε τον γιό τους και θα τον επέστρεφε μόλις επέστρεφε στη Δανία. Λίγο αργότερα το ζευγάρι χώρισε και η αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών δόθηκε το 2008 στην κα Alam. Συνέχιζε να μένει στη Δανία με τα παιδιά της, τη μητέρα και τον αδερφό της.
Η κα Alam λίγο αργότερα απέκτησε σχέση με άλλον Πακιστανό άνδρα ο οποίος αργότερα παντρεύτηκε μια άλλη γυναίκα. Τον Δεκέμβριο του 2013, η κα Alam καταδικάστηκε από ένα δικαστήριο για τη ανθρωποκτονία της συζύγου του άντρα καθώς και για εμπρησμό και διακεκριμένη ληστεία. Για τα εν λόγω εγκλήματα η κα Alam καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και σε απέλαση από τη Δανία. Το τοπικό Δικαστήριο σημείωσε την προσκόλληση και τη σχέση της με τη Δανία, καθώς είχε μεγαλώσει, πήγε σχολείο εκεί και τα παιδιά της γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην χώρα. Επίσης, έλαβε ιδιαίτερη προσοχή στις ηλικίες των παιδιών της – 9 και 13 ετών – και κατά πόσο θα επηρεάζονταν από την διάρκεια της ποινής της μητέρας τους. Αυτοί οι παράγοντες ωστόσο ισοσταθμίστηκαν ενάντια στην πραγματική και συνεχιζόμενη σχέση που διατηρούσε η κα Alam με το Πακιστάν και με τη κουλτούρα του Πακιστάν και τη σοβαρότητα των εγκλημάτων για τα οποία καταδικάστηκε. Στις κατ’ έφεση διαδικασίες μειώθηκε η ποινή της σε 16 χρόνια, αλλά επικυρώθηκε η απόφαση απέλασης. Η αναίρεση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου απορρίφθηκε το 2015.
Ο πρώην σύζυγος της κα Alam στη συνέχεια προσπάθησε να πάρει την επιμέλεια των παιδιών τους, αλλά τοποθετήθηκαν υπό τη φροντίδα της αδελφής της και του κουνιάδου της. Τον Μάρτιο του 2015, ενώ εξακολουθούσε να εκτίει την ποινή της, η κα Alam παντρεύτηκε έναν Δανό πολίτη.
ΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ…
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση απέλασης είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση στο δικαίωμα της κας Alam αναφορικά με τον σεβασμό της ιδιωτικής της ζωής, αλλά ήταν «σύμφωνη με το νόμο» και επιδίωκε το θεμιτό σκοπό της πρόληψης διαταραχών και της εγκληματικότητας.
Επιπλέον, το Δικαστήριο αναγνώρισε την εμπεριστατωμένη εκτίμηση του εθνικού δικαστηρίου σχετικά με την προσωπική κατάσταση της κας Alam, τη προσεγμένη εξισορρόπηση των αντικρουόμενων συμφερόντων και τη ρητή αναγνώριση των κριτηρίων που θεσπίστηκαν από τη νομολογία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου. Το εγχώριο δικαστήριο είχε επίσης επισημάνει ειδικά την ηλικία των παιδιών της και τις επιπτώσεις της ποινής κάθειρξης της μητέρας τους στην ανάπτυξής τους.
Πράγματι, τα παιδιά της ενηλικιώνονταν το 2018 και 2022 αντίστοιχα, ενώ η μητέρα τους θα εξέτιε ολόκληρη τη ποινή της το 2028. Ακόμα κι αν αφεθεί ελεύθερη υπό όρους αφού εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής, δηλαδή το 2022, και τα δύο της παιδιά θα είναι ενήλικα. Το Δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι, σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερη η κα Alam υπό περιοριστικούς όρους αφού εκτίσει τη μισή ποινή της (δηλαδή το 2020), το μεγαλύτερο παιδί της θα είναι ενήλικας και το μικρότερο παιδία θα είναι 16 ετών και 6 μηνών.
Επιπλέον, η απόφαση απέλασης δεν αφορούσε τα παιδιά της κας Alam και, σε περίπτωση που η κατοικία τους διακυβεύονταν σε κάποιο στάδιο εξαιτίας της απέλασης της, είχαν τη δυνατότητα να προσφύγουν μέσω των εθνικών δικαστηρίων για τον δικαστικό έλεγχο της απόφασης (συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσής της με το άρθρο 8 της Σύμβασης).
Εν ολίγοις, το Δικαστήριο δεν είχε κανένα λόγο να αμφισβητήσει τα πορίσματα των εθνικών δικαστηρίων τα οποία βασίστηκαν στην εξισορρόπηση των συμφερόντων, και δεν ήταν ούτε αυθαίρετα ούτε προδήλως παράλογα. Η παρεμβολή με την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή της κας Alam είχε επομένως δικαιολογηθεί από σχετικούς και επαρκείς λόγους και η απέλαση δεν θα ήταν δυσανάλογη σε σχέση με όλες τα περιστατικά της υπόθεσης. Το τμήμα της προσφυγής σχετικά με το χωρισμό της από τα παιδιά της απορρίφθηκε συνεπώς ως προδήλως αβάσιμο. Τέλος, όσον αφορά τον γάμο της κας Alam με τον Δανό πολίτη, το Δικαστήριο σημείωσε ότι έλαβε χώρα αφότου η απόφαση απέλασης κατέστη αμετάκλητη. Επιπλέον, κατά τις εγχώριες διαδικασίες δεν είχε αναφέρει στην προσφυγή της ότι η απέλασή της θα παραβίαζε το άρθρο 8 σε σχέση με το σύζυγό της. Συνεπώς, το Δικαστήριο απέρριψε αυτό το τμήμα της προσφυγής για μη εξάντληση των εγχώριων ενδίκων μέσων.