Η Κομισιόν «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς» επισημαίνει η Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη για την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο
Απάντηση μέσω της αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκας Μογκερίνι, έδωσε η Κομισιόν σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο.
Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης είχε αναφερθεί στην ανανέωση της παράτυπης NAVTEX από πλευράς της Τουρκίας για πραγματοποίηση ναυτικών στρατιωτικών ασκήσεων στα χωρικά ύδατα της κυπριακής ΑΟΖ και στο περιστατικό του διεμβολισμού σκάφους του ελληνικού λιμενικού από τουρκική ακταιωρό ανοιχτά των Ιμίων, στις 12 Φεβρουαρίου.
Η Κομισιόν στην απάντησή της, επαναλαμβάνει τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως διατυπώθηκε στη σύνοδο της 22ας Μαρτίου 2018, σύμφωνα με την οποία «καταδικάζονται απερίφραστα οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζεται η αμέριστη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».
Η θέση αυτή επαναλαμβάνεται και στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, στις 17 Απριλίου του 2018, όπου τονίζεται επίσης πως «η Τουρκία οφείλει να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους-μέλους ή αιτία προστριβών ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».
Η Επίτροπος Μογκερίνι σημειώνει, τέλος, ότι «οι εντάσεις στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής» και ότι η Κομισιόν «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς».
Ακολουθούν η ερώτηση και η απάντηση:
Τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018, στην ανανέωση της παράτυπης NAVTEX για πραγματοποίηση ναυτικών στρατιωτικών ασκήσεων στα χωρικά ύδατα της κυπριακής ΑΟΖ έως τις 10 Μαρτίου, δεσμεύοντας τη θαλάσσια περιοχή που καλύπτει το τεμάχιο «3» και το πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρίας ENI.
Με αυτό τον τρόπο η τουρκική κυβέρνηση «μπλοκάρει» τη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος και των διερευνητικών γεωτρήσεων που πραγματοποιούνται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και καταπατώντας το διεθνές δίκαιο. Η συγκεκριμένη πολιτική της Άγκυρας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των επιθετικών δηλώσεων και ενεργειών ενάντια και στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα τον διεμβολισμό σκάφους του ελληνικού λιμενικού από τουρκική ακταιωρό ανοιχτά των Ιμίων στο Αιγαίο, στις 12 Φεβρουαρίου.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας:
– Με ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να καταστήσει σαφές στην τουρκική κυβέρνηση ότι με τις ενέργειές της δεν συμβάλλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο;
– Με ποιον τρόπο σκοπεύει να προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατία, κράτους μέλους της ΕΕ, και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση των διερευνητικών γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της χώρας;
Απάντηση Επιτρόπου Μογκερίνι
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου 2018[1], καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Οκτωβρίου του 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο, να τηρεί σχέσεις καλής γειτονίας, και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Επιτροπή, στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, η οποία εκδόθηκε στις 17 Απριλίου 2018, υπενθύμισε την προαναφερθείσα θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και παρότρυνε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβών ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Η Επιτροπή τόνισε, επίσης, ότι οι εντάσεις στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να ασχολείται με αυτά τα θέματα και η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς.