Νέο γύρο ερευνών για τον εντοπισμό φορολογούμενων που έχουν εισόδημα από μισθώσεις ακινήτων τύπου AirBnB έχει δρομολογήσει το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αποκάλυψε η αρμόδια υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας σε ραδιοφωνικό δίκτυο, έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία με τις σχετικές ιντερνετικές πλατφόρμες που θα έχει σαν αποτέλεσμα να εντοπισθούν, όπως είπε, όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων και δεν το δηλώνουν.
“Η υποχρέωση για την δήλωση των εισοδημάτων από την βραχυχρόνια μίσθωση μέσω των πλατφορμών, είναι δεδομένη. Πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ότι από τις διασταυρώσεις εμείς θα μπορέσουμε να τους βρούμε” δήλωσε χαρακτηριστικά η Κ. Παπανάτσιου και πρόσθεσε: “Είμαστε με 3 μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες σε συνεργασία και μπορούμε να έχουμε τα στοιχεία. Μπορούμε πλέον να τα εντοπίσουμε όλα αυτά και θα πρέπει να το ξέρουν και όσοι δεν τα δηλώνουν”.
Οι δηλώσεις της υφυπουργού έρχονται λίγο πριν λήξει η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων (26 Ιουλίου) όπου πρέπει να δηλωθούν και τα εισοδήματα AirBnB που αποκτήθηκαν πέρυσι αλλά και μερικούς μήνες μετά τον εντοπισμό δεκάδων ιδιοκτητών που δεν δήλωναν το σχετικό εισόδημα.
Πιο συγκεκριμένα, ελεγκτές της ΑΑΔΕ επιφορτίστηκαν με τους ελέγχους στο πλαίσιο πιλοτικής δράσης και αναζήτησαν προσφερόμενες για ενοικίαση κατοικίες στην ιντερνετική πλατφόρμα της Airbnb.
Οι περιοχές που επικεντρώθηκαν οι έλεγχοι ήταν κατά κύριο λόγο στην Αθήνα σε κεντρικά σημεία που η βραχυχρόνια ενοικίαση είναι πολύ δημοφιλής καθώς και σε πολυτελείς κατοικίες σε τουριστικές περιοχές και νησιά. Προχώρησαν μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις σε “κρατήσεις” προκειμένου να τους αποκαλυφθεί και η ακριβής διεύθυνση των ενοικιαζόμενων κατοικιών. Από αυτές εντόπισαν τους ιδιοκτήτες.
Συγκεκριμένα, εντοπίσθηκαν 55 ιδιοκτήτες που από έναν πρώτο έλεγχο στις φορολογικές τους δηλώσεις προέκυψε ότι δεν δήλωναν τα σχετικά εισοδήματα από ακίνητα. Το επόμενο βήμα ήταν να καλέσουν οι ελεγκτές τηλεφωνικά τους ιδιοκτήτες και να τους ενημερώσουν ότι έχουν εντοπιστεί ως πιθανοί στόχοι ελέγχου για τη μη δήλωση εισοδημάτων από εκμίσθωση ακινήτων.
Το αποτέλεσμα; Οι 39 από τους 55 ιδιοκτήτες που ειδοποιήθηκαν από τους ελεγκτές προχώρησαν οικειοθελώς στην υποβολή 103 αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος δηλώνοντας πρόσθετο εισόδημα από ακίνητα ύψους περίπου 920.000 ευρώ. Μάλιστα από τη δήλωση του σχετικού εισοδήματος προέκυψε βεβαίωση και πρόσθετου φόρου εισόδηματος άνω των 200.000 ευρώ.
Τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση κατοικιών φορολογούνται κανονικά ως εισόδημα από ακίνητα δηλαδή με την εξής φορολογική κλίμακα:
-έως 12.000 ευρώ με συντελεστή 15%
-από 12.001 έως 35.000 ευρώ με συντελετή 35% και
-από 35.001 και άνω με συντελεστή 45%
Τα εισοδήματα από AirBnB του 2017 πρέπει να δηλωθούν στην φετινή φορολογική δήλωση. Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα μέσω των ιντερνετικών πλατφορμών διαμοιρασμού είναι υποχρεωμένοι, παράλληλα, να εγγραφούν σε ειδικό Μητρώο. Επίσης, θα πρέπει να δηλώνουν και τα αναλυτικά στοιχεία κάθε μίσθωσης σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή. Οποιαδήποτε παράλειψη των παραπάνω υποχρεώσεις τιμωρείται με πρόστιμο που φθάνει τα 5.000 ευρώ.
Τους ελέγχους για τον εντοπισμό όσων δεν δηλώνουν το εισόδημα από εκμισθώσεις τύπου AirBnB αποκάλυψε πρόσφατα και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλής τονίζοντας ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ διενεργούνται έλεγχοι που φέρνουν αποτελέσματα.
Από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων υπάρχει δυσφορία για το γεγονός ότι ενώ ο νόμος προβλέπει τη λειτουργία του μητρώου και της εφαρμογής δήλωσης στοιχείων μισθώσεων, αυτά δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία με αποτέλεσμα να είναι τυπικά παράνομοι.
Το μητρώο και η εφαρμογή για τη δήλωση των μισθώσεων αναμενόταν να τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος Ιουνίου αλλά αυτό δεν έγινε και πλέον αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από μέρα σε μέρα στο δικτυακό τόπο www.aade.gr αφού πλέον γίνονται οι τελικές δοκιμές.