Ιδιαίτερα προσεχτικοί, οργανωμένοι και ενημερωμένοι για τις συνέπειες που έχουν -και θα έχουν- οι φονικές πυρκαγιές στο περιβάλλον, και ως εκ τούτου στην υγεία τους, πρέπει να είναι από δω και πέρα οι κάτοικοι του Ματιού μετά την τεράστια καταστροφή που προκλήθηκε στην περιοχή τη Δευτέρα 23 Ιουλίου.
Δύο είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που ανακύπτουν μετά το τέλος της τραγωδίας τα οποία θα πρέπει ναπροσέξουν ιδιαίτερα οι κάτοικοι αλλά και οι αρμόδιοι, όπως προκύπτει από ειδικούς επιστήμονες με τους οποίους ήρθε σε επαφή το zougla.gr.
Το πρώτο αφορά στο τι προφυλάξεις θα πρέπει να λαμβάνουν κάτοικοι και διασώστες που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην περιοχή προκειμένου είτε να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών, είτε να διαφυλάξουν ότι απέμεινε από τις περιουσίες τους από επιτήδειους που, δίχως να έχουν ιερό και όσιο, επιδίδονται σε πλιάτσικο.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά στα προβλήματα που θα προκύψουν από την τεράστια έκταση που κατέκαψε η φωτιά -το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εκτιμά ότι τα καμμένα στρέμματα φτάνουν τα 12.600(!). Η καταστροφή της φυσικής θωράκισης θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του μικροκλίματος το οποίο θα οδηγήσει σε θερμότερα Καλοκαίρια και σε ψυχρότερους Χειμώνες, ενώ θα αφήσει την περιοχή ανοχύρωτη απέναντι σε ενδεχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ευχάριστο ωστόσο είναι το γεγονός ότι λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν εκείνη την ημέρα στην περιοχή, οι επικίνδυνες διοξίνες και τα φουράνια (οργανικές, ετεροαρωματικές ενώσεις που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο) που εκλύθηκαν κατά την διάρκεια των πυρκαγιών στην ατμόσφαιρα διασκορπίστηκαν και δεν αποτελούν απειλή για την υγεία.
Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι…
«Προσοχή στις αναθυμιάσεις»
Ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στο zougla.gr αναφέρθηκε στα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν όσοι συνάνθρωποι μας βρίσκονται, ειδικά αυτές τις ημέρες, στις περιοχές που κάηκαν καθώς και στις συνέπειες που θα έχουν οι πυρκαγιές στην ευρύτερη ατμόσφαιρα της Αττικής αλλά και τοπικά.
Όσον αφορά λοιπόν στα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες στο Μάτι, ο κ. Ζερεφός σημείωσε τα εξής: «Τα μικρά παιδιά καλό είναι αυτές τις ημέρες και για κάποιο διάστημα να μην βρίσκονται μέσα στα σπίτια που είναι καμένα διότι υπάρχουν αναθυμιάσεις επικίνδυνες για την υγεία.
»Οι κάτοικοι που παραμένουν εκεί για να περισσώσουν και να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους καλό είναι να φοράνε μία μάσκα όταν είναι εντός των κτηρίων και αν μπορούν να κοιμούνται εκτός αυτών».
Αναφερόμενος τώρα στις συνέπειες που είχαν ή θα έχουν οι πυρκαγιές γενικά στην ατμόσφαιρα της Αττικής, ο κ. Ζερεφός ανέφερε ότι αυτή δεν πρόκειται να επηρεαστεί. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και τοπικά καθώς όπως επεσήμανε: «Τοπικά το μικροκλίμα στις περιοχές που κάηκαν θα επηρεαστεί. Δηλαδή θα γίνει τις θερμές περιόδους θερμότερο, και τις ψυχρές ψυχρότερο διότι αφαιρέθηκε ένα μεγάλο μέρος του δάσους που συνυπήρχε μαζί με τους κατοίκους».
«Οι ανεπιθύμητες ουσίες διασκορπίστηκαν με τον αέρα»
Απατώντας στην ερώτηση αν από τις πυρκαγιές εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία ουσίες, ο κ. Ζεφερός τόνισε πως την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά υπήρξε έκκληση πολλών ανεπιθύμητων ουσιών, ωστόσο πρόσθεσε πως αυτές οι ουσίες παραμένουν κάποιες ώρες, ίσως και κάποιες μέρες, στην ατμόσφαιρα και μετά διασκορπίζονται από τον αέρα.
Την ίδια άποψη έχει και ο καθηγητής Χημείας Νίκος Κατσαρός, ο οποίος, μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα για το ίδιο θέμα, επεσήμανε ότι από τις φωτιές που κατέκαψαν το Μάτι εκλύθηκαν διοξίνες και φουράνια που, όμως, διασκορπίστηκαν από τον αέρα.
«Σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία, όταν καίγονται δάση, το είδος αυτών των διοξινών που εκλύεται δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Επειδή παράλληλα επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι, οι ουσίες αυτές διασκορπίστηκαν και δεν αποτελούν κίνδυνο. Βέβαια, όλα αυτά μένει να αποδειχθούν από ειδικές μετρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη» σημείωσε χαρακτηριστικά.