Ιταλία: Νέο τραπεζικό εγχείρημα για τη δανειοδότηση και εξυγίανση των μμε – Στο κάδρο και η Ελλάδα
Την κλασική τραπεζική στην Ευρώπη φαίνεται να την έχει για τα καλά προδώσει η χρηματοοικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Έτσι οι κλασικοί τραπεζίτες ανά τον κόσμο αναζητούν νέες εφαρμογές του τραπεζικού γίγνεσθαι και ανιχνεύουν με προσοχή το τοπίο.
Και βεβαίως οι χώρες που βίωσαν την τραπεζική κρίση περισσότερο από τις άλλες, ο λεγόμενος και τραπεζικός νότος της Ευρώπης, δημιουργεί όπως όλα δείχνουν χώρο για καινούριες επενδύσεις.
Στο τραπεζικό κάδρο και η Ελλάδα, που φαίνεται να αποτελεί μία από τις επιλογές σε αυτόν τον καινούριο χάρτη που βρίσκεται υπό διαμόρφωση.
Ηλεκτρονική τράπεζα
Ένα νέο τραπεζικό σχήμα, κατά βάση μία ηλεκτρονική τράπεζα που θα εξειδικεύεται στα «κόκκινα» δάνεια και την εξυγίανση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βρίσκεται στα σκαριά στην Ιταλία και δεν αποκλείεται αργότερα το εγχείρημα να δει και την Ελλάδα.
Άλλωστε, ένας από τους επενδυτές είναι ο Μπομπ Ντάιμοντ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Barclays και ιδρυτής του Atlas Merchant Capital, γνωστός στη χώρα μας από την Praxia Bank.
Εμπνευστής του ιταλικού πρότζεκτ είναι ο Κοράντο Πασέρα, o βετεράνος Ιταλός τραπεζίτης, επικεφαλής για περισσότερο από μία δεκαετία της Intesa Sanpaolo και πρώην υπουργός.
Όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα των «F.T.», κάτω από τις ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργεί από τη μία η πίεση για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και από την άλλη οι μεγάλες ανακατατάξεις στην αγορά με την ηλεκτρονική τραπεζική να κερδίζει έδαφος, ο κ. Πασέρα βλέπει να ανοίγεται μία ευκαιρία για μία τράπεζα που θα μπορούσε να ξεπεράσει όλα αυτά τα εμπόδια αλλά και τον ανταγωνισμό με τις παραδοσιακές τράπεζες, δημιουργώντας μία ηλεκτρονική τράπεζα που θα ειδικεύεται στα «κόκκινα» δάνεια των μικρών και μεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων. «Εμείς θα είμαστε μία τράπεζα που δεν θα κουβαλά κανένα βάρος από το παρελθόν».
Δεν μιλάμε ακριβώς για «κόκκινα» δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά για δάνεια τα οποία βρίσκονται στο μονοπάτι να καταστούν τέτοια (μη εξυπηρετούμενα).
Η κύρια ειδικότητα, λοιπόν, της νέας τράπεζας θα είναι η αγορά των δανείων που «μάλλον δεν θα πληρωθούν» (UTP) και ο δανεισμός σε επιχειρήσεις με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, μία αγορά αξίας 350 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ιταλίας. Η νέα τράπεζα θα αναζητήσει επίσης ευκαιρίες στα NPLs, ενώ θα δραστηριοποιηθεί και σε περιορισμένο άμεσο δανεισμό σε εταιρικούς πελάτες και σε πελάτες λιανικής.
«Θέλω να επαναφέρω δάνεια που ανήκουν στην κατηγορία των UTP (δάνεια που μάλλον δεν θα πληρωθούν) πίσω, στην κατηγορία των εξυπηρετούμενων δανείων» δηλώνει στους «F.T.» o Ιταλός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι η πίεση της ΕΚΤ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει καταστήσει πολύ δύσκολο για τις παραδοσιακές τράπεζες να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αποκομίσουν κέρδη εξυγιαίνοντας τις επιχειρήσεις.
Στην Ιταλία τα δάνεια προς εταιρείες και φυσικά πρόσωπα αυξήθηκαν κατά 2,6% στο τέλος Ιουνίου, σε δωδεκάμηνη βάση, αλλά απέχουν πολύ από τα προ κρίσης επίπεδα.
Κρίση χορηγήσεων
Κοινώς και η Iταλία αντιμετωπίζει επίσης κρίση χορηγήσεων και το σχέδιο που φαίνεται να δρομολογείται είναι μια νέα χρηματοδότηση για την οποία οι τράπεζες θα ελέγχουν σε σημαντικό βαθμό τη διοίκηση των επιχειρήσεων, τουλάχιστον μέχρι την πλήρη εξυγίανσή τους.
Το νέο εγχείρημα του κ. Πασέρα χρειάζεται ακόμα την έγκριση της ΕΚΤ και ένα όνομα. Στοχεύει σε σύνολο ενεργητικού 7 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2023 και καθαρά κέρδη 300 εκατ. ευρώ. Αναμένει ο δείκτης κόστους προς έσοδα να διαμορφωθεί στο 30% και να διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια υψηλότερη από 15%.
Θα απασχολεί 700 άτομα προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων πρώην οικονομικών διευθυντών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίοι θα μπορούν να παρέχουν διοικητική καθοδήγηση στους πελάτες ώστε να ξαναφέρουν την επιχείρησή τους σε κατάσταση να αποπληρώνει τα χρέη της. Τα ανώτερα και ανώτατα διοικητικά στελέχη της νέας τράπεζας θα προέλθουν από τις κορυφαίες τράπεζες της Ιταλίας.
Το νέο αυτό σχήμα εισήχθη σαν όχημα ειδικού σκοπού στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο τον περασμένο Φεβρουάριο. Τον Απρίλιο αγόρασε την Banca Interprovinciale, μία μικρή τράπεζα που δραστηριοποιείται στην πλούσια περιοχή της Μόντενα, αποκτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τραπεζική άδεια και μία λίστα με ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στόχος είναι το νέο σχήμα να πιάσει τους 200.000 πελάτες λιανικής. Στις 8 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί συνάντηση των επενδυτών για να εγκρίνουν το εγχείρημα. Ανάμεσα στους επενδυτές είναι ο Μπομπ Ντάιμοντ και ο Ντέιβιντ Σέρα, ιδιοκτήτης του fund Algebris, με έδρα το Λονδίνο, καθώς και το fund Tensile Capital, από το Σαν Φρανσίσκο.
Προς το παρόν ο κ. Πασέρα επικεντρώνει το εγχείρημά του στην Ιταλία, δεν αποκλείει όμως και άλλες αγορές του ευρωπαϊκού νότου, όπως Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία.