Σε δέκα ημέρες η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων «πέφτει» και οι φορολογούμενοι από τα τέλη Ιουλίου θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017.
Όσο πλησιάζει το τέλος της διορίας υποβολής των δηλώσεων (σ.σ. 26 Ιουλίου) ανεβαίνει και το ύψος των χρεωστικών εκκαθαριστικών. Όταν είχαν ξεκινήσει οι φορολογικές δηλώσεις οι πρώτοι φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα ύψους 660 ευρώ κατά μέσο όρο, αλλά πλέον τα μέσα εκκαθαριστικά σημειώματα δείχνουν διπλάσιους φόρους.
Οι κυριότερες πηγές αφαίμαξης είναι η φορολογία εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, όπου χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Μετά τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το φόρο εισοδήματος, η επόμενη υποχρέωση των φορολογουμένων είναι ο ΕΝΦΙΑ, ενώ το τελευταίο δίμηνο του έτους «παραμονεύουν» τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. Οι φόροι που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια δημιουργούν πίεση στους φορολογούμενους, οι οποίοι βλέπουν μήνα με το μήνα να «συρρικνώνεται» το οικογενειακό τους εισόδημα.
Το αποτέλεσμα; Τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι συνολικές οφειλές των πολιτών στην Εφορία ανεβαίνουν δραματικά και διαμορφώνονται κοντά στα 101,4 δισ. ευρώ.
Οι τρόποι
Έτσι προκειμένου να γλιτώσουν οι φορολογούμενοι τις κατασχέσεις μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στην εφορία με τέσσερις τρόπους. Ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου, μιλώντας στο in.gr αναφέρει ότι:
Οι οφειλές προς την Δ.Ο.Υ ρυθμίζονται :
– Με την υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων του Ν 4152/2013. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει πριν το ποσό γίνει ληξιπρόθεσμο αλλά θα πρέπει να ρυθμιστεί το σύνολο της οφειλής. Στο ρυθμιζόμενο ποσό (κεφάλαιο συν ρυθμιζόμενες προσαυξήσεις) υπολογίζεται τόκος ύψους 2,96% το οποίο μοιράζεται στις δόσεις. Χωρίς ρύθμιση η μηνιαία προσαύξηση είναι 0,73 %.
– Με την υπαγωγή στην ρύθμιση των 12 δόσεων του Ν. 4174/2013. Η ρύθμιση αυτή γίνεται στην Δ.Ο.Υ και λειτουργεί ακριβώς όπως η προηγούμενη.
– Με την χρήση της πιστωτικής τους κάρτας ,εάν υπάρχει , κατά το όριο πίστωσης που παρέχεται από την τράπεζα. Εδώ συνήθως δεν υπάρχουν προσαυξήσεις , όμως αν δεν πληρωθεί η δόση της κάρτας το επιτόκιο που επιβάλλεται είναι συνήθως υψηλότερο από αυτό που παρέχει η πάγια ρύθμιση. Επίσης μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι το ποσό αποπληρωμής καλύπτει το πιστωτικό όριο της κάρτας , το οποίο αυξάνεται με κάθε πληρωμή δόσης.
– Αν οι οφειλές είναι από επαγγελματία και έχουν δημιουργηθεί το 2017 και πίσω , μπορεί να γίνει μελέτη ένταξης τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό στήριξης των επιχειρήσεων.