Πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στο NATO απηύθυναν οι ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχίας, στην κοινή διακήρυξη που δόθηκε στην δημοσιότητα στη Σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η διακήρυξη καθιστά σαφές πως η ενταξιακή διαδικασία θα ολοκληρωθεί μόνον εφόσον η ΠΓΔΜ ολοκληρώσει τις εσωτερικές διαδικασίες για κύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν η ελληνική Βουλή καταψηφίσει την συμφωνία τα Σκόπια η γειτονική χώρα θα μπορεί να ενταχθεί εάν εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις.
«Η πόρτα του NATO είναι και παραμένει ανοιχτή. Συμφωνήσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση στα Σκόπια να αρχίσει ενταξιακές συζητήσεις. Όταν όλες οι εθνικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί για να κλείσει η συμφωνία για το ονοματολογικό, η χώρα θα ενταχθεί στο NATO ως το 30ο μέλος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στολτενμπεργκ.
Στην διακήρυξη οι σύμμαχοι αφήνουν εμμέσως αιχμές για την άρνηση του εθνικιστή προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ να υπογράψει την συμφωνία, καλώντας «όλους τους πολιτικούς ηγέτες» των Σκοπίων να «διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο» στην όλη διαδικασία και στην υλοποίηση της συμφωνίας.
Ο κ. Ιβανόφ αρνείται να υπογράψει την συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι η Βουλή την έχει ήδη υπερψηφίσει δύο φορές, παρακάμπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το προεδρικό βέτο. Ο κ. Ιβανόφ υποστηρίζει πως η συμφωνία των Πρεσπών υπονομεύει τα συμφέροντα και προδίδει την ταυτότητα της χώρας.
Οι ηγέτες των μελών της Συμμαχίας χαιρετίζουν γενικότερα τις προσπάθειες της σκοπιανής κυβέρνησης να καλλιεργήσει σχέσεις καλής γειτονίας με τις χώρες της περιοχής, κάνοντας μνεία και στην συνθήκη φιλίας που υπογράφηκε με την Βουλγαρία.
Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Παραθέτοντας παραδείγματα άλλων βαλκανικών χωρών ο κ. Στόλτενμπεργκ έχει εκτιμήσει πως η υπόθεση μπορεί να ολοκληρωθεί εντός ενός έως δύο ετών.
Για «σπουδαία» και «ιστορική» μέρα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σημειώνοντας πως άνοιξε ο δρόμος για πλήρη ένταξη της χώρας στο NATO.
Στις αναρτήσεις του στο Twitter ο κ. Ζάεφ χρησιμοποίησε το σημερινό συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει πως μετά την οριστική επικύρωση η χώρα θα μετονομαστεί σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Η κυβέρνηση Ζάεφ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας για να κερδίσει το δημοψήφισμα που θα λάβει χώρα Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και με αυτό το πολιτικό όπλο να υποχρεώσει τον πρόεδρο Ιβάνοφ να υπογράψει την συμφωνία.