«Η Τουρκία αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα» αναφέρει τουρκικός «αστερίσκος» στο κείμενο της διακήρυξης της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ με το οποίο -εκτός των άλλων- οι χώρες της ατλαντικής συμμαχίας καλούν τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
«Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας. Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας» αναφέρεται στο σημείο 63 της κοινής δήλωσης που υπογράφουν όλοι οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
Παρά το γεγονός ότι η πρόσκληση προς τη FYROM αναφέρει κατηγορηματικά ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα επισημοποιηθεί όταν ολοκληρωθούν όλες οι προκαθορισμένες εσωτερικές διαδικασίες (δηλαδή η κύρωση από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, η έγκριση της συμφωνίας έπειτα από δημοψήφισμα και στη συνέχεια η συνταγματική αναθεώρηση), η τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία υπό τον Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε και πέτυχε να συμπεριληφθεί στο κείμενο της διακήρυξης αστερίσκος ο οποίος αναφέρει: «Η Τουρκία αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα».
Ποια είναι άραγε η σκοπιμότητα αυτής της κίνησης των Τούρκων; Γιατί η Άγκυρα επέλεξε να υπενθυμίσει κάτι που είναι ήδη γνωστό, ότι δηλαδή αναγνωρίζει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα; Ποια ήταν η αντίδραση της ελληνικής διπλωματικής αποστολής σε αυτή την κίνηση των Τούρκων, που εκδηλώθηκε μάλιστα λίγες ώρες πριν την την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ;
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν είναι η μοναδική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που αναγνωρίζει την Τουρκία με το συνταγματικό της όνομα. Υπάρχουν κι άλλα κράτη, όπως για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που αναγνωρίζουν τα Σκόπια με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Όμως οι Αμερικανοί δεν ζήτησαν να μπει υποσημείωση ότι αναγνωρίζουν τα Σκόπια σαν Μακεδονία, άλλωστε η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι τα Σκόπια θα ενταχθούν επισήμως στο ΝΑΤΟ ως «Βόρεια Μακεδονία».