62 άτομα σκοτώθηκαν το 2017 σε 33 τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών στην ΕΕ, ενώ 705 άτομα συνελήφθησαν (373 στη Γαλλία) λόγω υποψίας εμπλοκής σε τζιχαντιστικές τρομοκρατικές δραστηριότητες
Η τρομοκρατία έχει αλλάξει τον τρόπο δράσης της τα τελευταία χρόνια. Δείτε στο γράφημα τα τελευταία στοιχεία για τις επιθέσεις στην ΕΕ.
Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε αύξηση των τρομοκρατικών απειλών και των επιθέσεων, ξεκινώντας το 2015 με την επίθεση στο γραφείο του περιοδικού “Charlie Hebdo” στο Παρίσι. Αυτές οι επιθέσεις, που έχουν με θρησκευτικό υπόβαθρο, πραγματοποιήθηκαν από δράστες που κατευθύνθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος (IS) ή εμπνεύστηκαν από την ιδεολογία και την ρητορική του.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε αριθμούς
Σύμφωνα με στοιχεία της Europol, το 2017, 62 άτομα σκοτώθηκαν σε 33 τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών στην ΕΕ, ενώ το 2016 135 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 13 επιθέσεις. Και τις δύο χρονιές, μόνο δέκα επιθέσεις θεωρήθηκαν “ολοκληρωμένες” από τις εθνικές κυβερνήσεις, επειδή πέτυχαν το στόχο τους. Το 2017 πολλές επιθέσεις (23) ματαιώθηκαν ή απέτυχαν σε σύγκριση με το 2016 (μόλις 3).
Το 2015, ο αριθμός των θανάτων που προκλήθηκαν από τέτοιου είδους επιθέσεις άγγιξε τους 150, από τους 4 το 2014. Το 2017 οι επιθέσεις είχαν λιγότερα θύματα.
Παρουσιάζοντας την κατάσταση της τρομοκρατίας και την έκθεση για τις τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018 στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών στις 20 Ιουνίου, ο Μανουέλ Ναβαρέτε, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (ECTC) τηςEuropol, δήλωσε: “Οι επιθέσεις δεν είναι τόσο καλά σχεδιασμένες. Είναι περισσότερες σε αριθμό, αλλά ευτυχώς έχουμε λιγότερα θύματα”
10 από τις 33 επιθέσεις αξιολογήθηκαν ως “ολοκληρωμένες”, 12 δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους πλήρως και 11 ματαιώθηκαν, κυρίως στη Γαλλία και τη Βρετανία. .
62 άτομα έχασαν τη ζωή τους: στο Ηνωμένο Βασίλειο (35), την Ισπανία (16), τη Σουηδία (5), τη Γαλλία (3), τη Φινλανδία (2) και τη Γερμανία (1). Περίπου 819 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Συνολικά, 705 άτομα συνελήφθησαν σε 18 κράτη μέλη (373 στη Γαλλία) λόγω υποψίας εμπλοκής τους σε τζιχαντιστικές τρομοκρατικές δραστηριότητες.
Η συνεργασία στην ΕΕ φέρνει αποτελέσματα
Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η ανταλλαγή πληροφοριών, συνέβαλε στην πρόληψη των επιθέσεων και στην εξουδετέρωση ή τον περιορισμό των επιπτώσεών τους, σύμφωνα με τον κ. Ναβαρέτε.
“Τα σχέδια εντοπίζονται νωρίτερα επειδή τα εργαλεία πληροφόρησης και η αστυνομία αξιοποιούνται με πιο ακριβή τρόπο” και προσέθεσε “αποτρέπουμε (τις επιθέσεις) και μετριάζουμε τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώνονται ή τραυματίζονται”.
Πιθανές απειλές
Ο κ. Ναβαρέτε δήλωσε ότι “μία από τις σημαντικότερες απειλές είναι οι άνθρωποι που έχουν συλληφθεί εξαιτίας της σύνδεσής τους με τους μαχητές και θα κυκλοφορήσουν σύντομα”.
Οι περισσότερες επιθέσεις διαπράττονται τώρα «από τρομοκράτες που έχουν αναπτυχθεί και ριζοσπαστικοποιηθεί στη χώρα διαμονής τους», χωρίς να ταξιδεύουν απαραίτητα σε ζώνες συγκρούσεων όπως η Συρία ή το Ιράκ, ανέφερε.
“Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που επιστρέφουν από ζώνες συγκρούσεων όπως το Ιράκ, αλλά τα στοιχεία ήταν πολύ χαμηλά για το 2017”.
Δεν είναι συστηματική η χρήση των οδών μετανάστευσης από τους τρομοκράτες
“Δεν έχουμε δει συστηματική χρήση αυτών των διαδρομών από τους τρομοκράτες”, ανέφερε ο κ. Ναβαρέτε.
Ωστόσο, η Ευρωπόλ έχει εντοπίσει “ορισμένους τρομοκράτες” που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις προσφυγικές διαδρομές για να εισέλθουν στην ΕΕ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενισχύθηκε η συνεργασία με χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία για να παραμείνει η ΕΕ “σε επαγρύπνηση”.