H γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα κοστίσουν περίπου 34 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια, ανάλογα με το πώς θα κυμανθούν τα επιτόκια, όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), επικαλούμενη έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών.
Διακυμάνσεις επιτοκίων
«Ο όγκος της επιπρόσθετης αναστολής πληρωμής τόκων τα επόμενα δέκα χρόνια θα εξαρτηθεί από τις πραγματικές διακυμάνσεις των επιτοκίων και υπολογίζεται αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα ανέλθει περίπου στα 34 δισ. ευρώ», δήλωσε το υπουργείο με γραπτή απάντηση σε ερώτηση στο Κοινοβούλιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup του Ιουνίου συμφώνησαν στην περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF (τα οποία διαμορφώνονται στα 96 δισ. ευρώ) στα δέκα χρόνια και στην επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης, επίσης κατά δέκα χρόνια.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα θα λάβει δόση ύψους 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή μέρους του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς και τη δημιουργία «μαξιλαριού» ρευστότητας ύψους 24,1 δισ., που θα εξασφαλίζει τη χώρα έναντι των αγορών για 22 μήνες.
Η δόση
Η Γερμανία έχει προς το παρόν «μπλοκάρει» την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ λόγω της μονομερούς ενέργειας της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει μέχρι τα τέλη του έτους τον μειωμένο ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από το προσφυγικό.
Οπως έχει ανακοινώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), η δόση θα εκταμιευθεί μόλις υπάρξει έγκριση της γερμανικής Βουλής, πριν από το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.