ΑΑΔΕ: Εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής – Tι πρέπει να γνωρίζουν οι τουρίστες για τις συναλλαγές και τις αποδείξεις

89

Στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ έχει αναρτηθεί ειδική εφαρμογή με τίτλο ”Apodixi please”, για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των ξένων καταναλωτών σε θέματα φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, όλα τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και, γενικά, σχεδόν όλοι οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών υποχρεούνται να δέχονται χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες.

Επομένως, δεν χρειάζεται να πληρώσετε με μετρητά. Μπορείτε να ζητήσετε να πληρώσετε με κάρτα.

Επιπλέον, όλοι οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις στους πελάτες τους. Ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να πληρώνει, με μετρητά ή με κάρτα, εάν δεν του δοθεί νόμιμη απόδειξη πληρωμής.

Τα εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, καταστήματα, μίνι μάρκετ και γενικά σχεδόν όλοι οι προμηθευτές αγαθών υποχρεούνται να διαθέτουν ηλεκτρονικά ταμειακές μηχανές και δεν επιτρέπεται να εκδίδουν χειρόγραφες αποδείξεις ή τυπωμένες σε απλό χαρτί.

Για όσους απαλλάσσονται από την υποχρέωση να διαθέτουν ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές, οι αποδείξεις που τυπώνονται στις περισσότερες των περιπτώσεων, πρέπει να περιλαμβάνουν το όνομα, τη διεύθυνση και το εννιαψήφιο ΑΦΜ τους.

Προτού ο καταναλωτής πληρώσει, έχει το δικαίωμα να ζητήσει απόδειξη και δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει αν δεν την λάβει.

Χρησιμοποιώντας την κάρτα για τις πληρωμές και ζητώντας απόδειξη, βοηθάτε την ελληνική φορολογική αρχή να εισπράξει φόρους που συμπεριλαμβάνονται στην τιμή που πληρώνετε.