Με απόφαση, που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, απορρίφθηκε αγωγή του ΙΚΑ ΕΤΑΜ κατά ενός ανδρόγυνου και του ανήλικου παιδιού τους, κατοίκων Κοσκινού, για την ακύρωση δικαιοπραξίας λόγω καταδολίευσης.
Σύμφωνα με την αγωγή ετερόρρυθμη εταιρεία, της οποίας ομόρρυθμο μέλος από 25.09.2007 έως και 03.11.2009 ήταν ο πρώτος, διατηρούσε ληξιπρόθεσμη και ήδη βεβαιωμένη εις βάρος της οφειλή, συνολικού ποσού 19.977,48 ευρώ.
Το ΙΚΑ προκειμένου να ικανοποιήσει την απαίτησή του κατά της ΕΕ, η οποία διατηρεί χρέη συνολικού ποσού 54.088,90 ευρώ, προέβη σε αναγκαστικές κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζών) κατά της παραπάνω εταιρίας και του πρώτου αντιδίκου, με τις οποίες όμως, λόγω ανεπάρκειας υπολοίπων, δεν ικανοποιήθηκε η απαίτησή του.
Στις 7.7.2016 εκδόθηκε από το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) αναγκαστική κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας κατά της παραπάνω ΕΕ και κατά των κατά το νόμο συνυπεύθυνων αυτής.
Η παραγγελία κατάσχεσης δόθηκε σε επιμελήτρια η οποία στις 14.09.2016 κατέθεσε βεβαίωσή σύμφωνα με την οποία ο πρώτος αντίδικος μεταβίβασε, το μοναδικό ακίνητό του.
Το ΙΚΑ διατείνεται ότι προκειμένου ν΄αποφύγει την εξόφληση των ανωτέρω ποσών, προέβη στην μεταβίβαση του μοναδικού περιουσιακού του στοιχείου στη δεύτερη αντίδικη σύζυγό του και στην τρίτη αντίδικη ανήλικη θυγατέρα του και συγκεκριμένα πέντε ανεξάρτητες αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες, που στην πραγματικότητα αποτελούν μια ενιαία κατοικία επί ενός αγρού συνολικής έκτασης 4.310 τ.μ..
Το δικαστήριο έκρινε ότι η αξία του απαλλοτριωθέντος ακινήτου είναι κατά πολύ ανώτερη της ένδικης απαίτησης και ότι στο πρόσωπο του πρώτου εναγόμενου δεν συνέτρεχε το απαιτούμενο για την ουσιαστική βασιμότητα της υπό κρίση αγωγής, στοιχείο της πρόθεσης βλάβης του ενάγοντος με την επίδικη απαλλοτριωτική πράξη.
Η αγωγή απορρίφθηκε έτσι ως ουσιαστικά αβάσιμη.
Το ΙΚΑ ΕΤΑΜ εκπροσώπησε η δικηγόρος κ. Μαρία Μητσού και την οικογένεια η δικηγόρος κ. Παρασκευή Ψειρή.