Περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταβάλουν φέτος αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως και 100% ανάλογα με την περιοχή και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του ακινήτου τους, καθώς ξεκίνησαν από το βράδυ της Τρίτης να αναρτώνται τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα.
Ο υψηλότερος φόρος για μερίδα ιδιοκτητών είναι απόρροια των πρόσφατων αναπροσαρμογών των τιμών ζώνης, με βάση τις οποίες πραγματοποιήθηκαν αυξήσεις σε 3.792 περιοχές, ή το 37% του συνόλου της χώρας.
Στο ιστορικό κέντρο
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ κινούνται από το 3% μέχρι το 30%, ωστόσο υπάρχουν και οι… δυσάρεστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα η ΚΕ Ζώνη του 1ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων (περικλείει μεταξύ άλλων τις οδούς Αιόλου-Αδριανού-Λυσικράτους-Βύρωνος). Σε αυτήν, οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν από 1.750 ευρώ σε 3.050 ευρώ, με αποτέλεσμα το κλιμάκιο του βασικού φόρου του ΕΝΦΙΑ να εκτιναχθεί από τα 4,5 ευρώ/τ.μ. σε 9,2 ευρώ/τ.μ. Ετσι, κάτοχος διαμερίσματος 85 τ.μ. θα κληθεί να πληρώσει φέτος φόρο 782 ευρώ, έναντι 382 ευρώ πέρυσι, δηλαδή αυξημένο κατά 105%!
Αντίστοιχα, στον οικισμό της Μυκόνου, όπου όπως και σε άλλα δημοφιλή τουριστικά νησιά σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ζώνης, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι φέτος υψηλότερος σε ποσοστό έως 53%. Κατοικία 70 τ.μ. ηλικίας 20 ετών και με τιμή ζώνης 3.200 ευρώ/τ.μ., θα πληρώσει φέτος ΕΝΦΙΑ 644 ευρώ, έναντι 420 ευρώ πέρυσι, όταν η τιμή ζώνης ήταν 2.350 ευρώ/τ.μ., με αποτέλεσμα και το κλιμάκιο του φόρου να είναι 6,2 ευρώ/τ.μ., ενώ φέτος έχει σκαρφαλώσει σε 9,2 ευρώ/τ.μ.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις της ΑΑΔΕ, από τους πολίτες που θα δουν άνοδο στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, το 12% ή 737.709 ιδιοκτήτες θα έχουν αύξηση μέχρι 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσον όρο), ενώ 160.001 θα δουν αύξηση από 50 έως 200 ευρώ. Επίσης, υπάρχουν και 48.961 ιδιοκτήτες με αύξηση του ΕΝΦΙΑ πάνω από 200 ευρώ.
Στον αντίποδα, μειώσεις αναμένεται να δουν 1.470.962 ιδιοκτήτες ή το 23% των φυσικών προσώπων, κυρίως όσοι διαθέτουν ακίνητο σε ακριβές περιοχές, όπως π.χ. η Φιλοθέη, η Εκάλη, το Π. Ψυχικό και το Πανόραμα της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και αρκετές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα. Για παράδειγμα, κάτοχος ακινήτου 130 τ.μ. στην Α΄ Ζώνη της Νέας Ερυθραίας θα πληρώσει φέτος 988 ευρώ, έναντι 1.196 ευρώ πέρυσι, δηλαδή 17,3% χαμηλότερα.
Αμετάβλητος
Στην πλειονότητα των περιοχών πάντως, ο κύριος ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με πέρυσι, καθώς οι αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί, είτε έχουν μεταβληθεί ελάχιστα (αυξήθηκαν ή μειώθηκαν σε ποσοστά χαμηλότερα του 10%) είτε παραμένουν αμετάβλητες. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, φοβούμενη έντονες αντιδράσεις, παρενέβη νομοθετικά, καταθέτοντας στη Βουλή τροπολογία με την οποία διευρύνονται κατά 50 ευρώ το 1ο και το 3ο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, ώστε να αποτραπεί η μετάβαση εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων σε υψηλότερα κλιμάκια.
Φέτος, έχει βεβαιωθεί συνολικός φόρος 3,093 δισ. ευρώ, με το ποσό της εκκαθάρισης να είναι μειωμένο κατά περίπου 60 εκατ. σε σχέση με πέρυσι. Εξαιρώντας τις περιπτώσεις όπου ο ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερος του 1 ευρώ και δεν βεβαιώνεται, προκύπτει ότι 6.279.207 φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν σε 5 μηνιαίες δόσεις 2,642 δισ. ευρώ και 51.948 νομικά πρόσωπα καλούνται να εξοφλήσουν συνολική οφειλή 450,799 εκατ. ευρώ.
Εντός των επομένων ημερών τίθεται σε λειτουργία η πλατφόρμα για την Airbnb
Ζήτημα ημερών είναι πλέον (αν και αυτό αναφέρεται σταθερά από τα μέσα Ιουλίου) η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη δήλωση ακινήτων τα οποία εκμισθώνονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα η φοροαποφυγή των περισσότερων ιδιοκτητών.
Τα στοιχεία που θα καταχωρίζονται στο μητρώο αυτό (μέσω του σχετικού ιστότοπου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων) θα διασταυρώνονται με στοιχεία που αντλούνται από άλλες πηγές, όπως π.χ. τις αναρτήσεις στις σχετικές πλατφόρμες, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν αποκλίσεις. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλες οι συμβάσεις τύπου Airbnb οι οποίες έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, την παρούσα περίοδο, υπολογίζεται ότι μόνο στο κέντρο της Αθήνας πάνω από 8.000 ακίνητα διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Στη σχετική πλατφόρμα όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω Airbnb θα καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα. Κάθε ακίνητο θα λαμβάνει ένα συγκεκριμένο αριθμό, τον οποίο και θα πρέπει να αναγράφει ο ιδιοκτήτης σε κάθε αγγελία που καταχωρίζει στην αντίστοιχη ψηφιακή πλατφόρμα τύπου Airbnb. Παράλληλα, με την ενεργοποίηση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, θα ελέγχεται εάν τα ποσά που υποχρεούνται να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες είναι σε συνάφεια με τα ποσά που τους έχουν κατατεθεί.
Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται αναντιστοιχία, θα επιβάλλονται πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι όλες οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Η φορολόγηση των σχετικών εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν διαφέρει από τις τυπικές μισθώσεις μακροχρόνιας διάρκειας, καθώς ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και με συντελεστή 35% για τα εισοδήματα από 12.001 ευρώ μέχρι 35.000 ευρώ.
Από τη διαπίστωση της παράβασης ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων, εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στο διπλάσιο και, στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.