Δύο νέα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων πρόκειται να βγάλει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η διοίκηση της Τράπεζας στους αναλυτές των ξένων οίκων.
Πρόκειται για α) το χαρτοφυλάκιο με την επωνυμία Iris, ύψους 400 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει ανεξασφάλιστα μη εξυπηρετούμενα προσωπικά δάνεια και δάνεια από κάρτες, δάνεια μικρών επιχειρήσεων και ανοίγματα χρηματοδοτικής μίσθωσης και β) το χαρτοφυλάκιο με την επωνυμία Nemo, ναυτιλιακών δανείων με εξασφαλίσεις, ύψους επίσης 400 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις των δύο χαρτοφυλακίων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου 2019.
Αναφερόμενη στις επιδόσεις και τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι το τελευταίο τρίμηνο αυτά μειώθηκαν κατά 2,8 δισ. ευρώ, ενώ στόχος μέχρι τα τέλη του έτους είναι η επιπλέον μείωση κατά 2,5 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε, μέσα στο α΄ εξάμηνο 2018 η Τράπεζα υλοποίησε αναδιαρθρώσεις δανείων, ύψους 4 δισ. ευρώ, με το 70% αυτών να είναι μακροπρόθεσμες. “Τα επόμενα τρίμηνα θα κάνουμε πιο βαθιές και αποφασιστικές αναδιαρθρώσεις”, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ενώ εκτιμήθηκε ότι μέχρι τα τέλη του 2019 ο δείκτης κάλυψης των NPEs από προβλέψεις θα παραμείνει σχετικά υψηλός, στο 45%.
Η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει σε συνολική μείωση των NPEs κατά 8 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιουνίου 2018 – Δεκεμβρίου 2019. Η μείωση αυτή θα επιτευχθεί κατά 5,6 δισ. ευρώ μέσω αναδιαρθρώσεων, εισπράξεων, ίασης δανείων και ρευστοποιήσεων και κατά τα υπόλοιπα 2,4 δισ. ευρώ από πωλήσεις χαρτοφυλακίων.
Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου αναφέρθηκε και στην ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων, η οποία θα έχει σταδιακά θετική επίπτωση στο κόστος των προβλέψεων της Τράπεζας. Όπως είπε, η Τράπεζα Πειραιώς έχει μία δεξαμενή 23 δισ. ευρώ σε ακίνητα τα οποία είναι ενέχυρα σε δάνεια, με τα μισά να αποτελούν ενέχυρα σε NPLs. Σημειώνεται ότι το κόστος πιστωτικού κινδύνου για την Τράπεζα εκτιμήθηκε στο εύρος των 150 – 180 μονάδων βάσης μέχρι τα τέλη του 2018.
Αναφερόμενη στις δράσεις που αναλαμβάνονται για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, η διοίκηση έκανε λόγο για αναληφθείσες δράσεις 86 εκατ. ευρώ (47 εκατ. μέσω της εθελούσιας εξόδου και 39 εκατ. από μειώσεις διοικητικών δαπανών) που θα οδηγήσουν στο τέλος του έτους σε μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 6%.
Αναφερόμενη στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, η διοίκηση της Τράπεζας ανέφερε ότι η άρση του waiver απορροφήθηκε πλήρως από την Τράπεζα, χωρίς επιπτώσεις. Η χρηματοδότηση από τη διατραπεζική αγορά υπερδιπλασιάστηκε από την αρχή του έτους (στα 3,8 δισ. ευρώ τα repos μέχρι τέλος Αυγούστου) με κόστος χαμηλότερο αυτού του ELA (όπως αναφέρθηκε, η Τράπεζα μηδένισε τον ELA στις 12 Ιουλίου) και, όπως εκτιμήθηκε, το κόστος χρηματοδότησης θα βελτιωθεί περαιτέρω.
Αναφορά έγινε στη σημαντική βελτίωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις, στο 92%, που δίνει τη δυνατότητα στην Τράπεζα να εκμεταλλευθεί το πεδίο για νέες χρηματοδοτήσεις. Μέσα στο 2018, αναφέρθηκε ότι θα δοθούν νέα δάνεια 3,1 δις. ευρώ.
Αναφερόμενος στο πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης που υλοποιεί η Τράπεζα από το 2017, ο κ. Μεγάλου είπε ότι η Πειραιώς εξετάζει και διάφορες εναλλακτικές για την έκδοση εργαλείων που δεν προκαλούν στους μετόχους.
Από το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης που τρέχει ήδη, εκκρεμούν ακόμη να γίνουν η πώληση της θυγατρικής στη Βουλγαρία (μείωση ενεργητικού κατά 700 εκατ. ευρώ) που θα ολοκληρωθεί στο γ΄ τρίμηνο 2018 και άλλες ενέργειες (που θα μειώσουν επίσης το ενεργητικό κατά άλλα 700 εκατ. ευρώ) μέχρι τέλους 2018. Η διοίκηση ανέφερε επίσης ότι συνολικά, τα σταθμισμένα στοιχεία του ενεργητικού θα μειωθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2018.
Ο CEO της Τράπεζας κ. Μεγάλου αναφέρθηκε επίσης στους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί στην Τράπεζα και συγκεκριμένα στην Piraeus Legacy Unit (κομμάτι με τα προβληματικά στοιχεία του Ομίλου). Καταρχάς ανέφερε την λήψη προβλέψεων 3,5 δισ. ευρώ τα προηγούμενα τρία τρίμηνα και την επιτάχυνση της διαδικασίας εκκαθάρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με μείωση των NPES κατά 4,4 δισ. ευρώ στο διάστημα αυτό.
Όσο για τους εποπτικούς ελέγχους από τον SSM, ανέφερε ότι ελέγχθηκαν δάνεια 13,5 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς και οι σωρευτικές προβλέψεις σε δάνεια 39,2 δισ. ευρώ.