Επτά μήνες απομένουν για την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και οι διχογνωμίες κυριαρχούν τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο. Τα βρετανικά νοικοκυριά εμφανίζονται εξαιρετικά αισιόδοξα για την πορεία των οικονομικών τους το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ οι επιχειρήσεις γίνονται ολοένα και πιο απαισιόδοξες. Χάρη στην πολύ χαμηλή ανεργία –υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο του 2018 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 43 ετών–, τα νοικοκυριά θεωρούν ότι μπορούν να καταναλώσουν περισσότερο, διότι τα εισοδήματά τους αυξήθηκαν τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit.
Ωστόσο, το γεγονός ότι αυξάνεται ο πληθωρισμός και ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το Brexit έχει αρχίσει να προκαλεί νευρικότητα και στους πολίτες, εξήγησε στο Reuters ο Σαμ Τιγκ, οικονομολόγος της IHS Markit. Ταυτόχρονα, η εμπιστοσύνη των βρετανικών επιχειρήσεων στη βρετανική οικονομία υποχώρησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί το Brexit.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου των Διευθυντών, που εκπροσωπεί τους εργοδότες, πρώτη αιτία ανησυχίας για τις επιχειρήσεις είναι η γενικότερη κατάσταση της βρετανικής οικονομίας και δεύτερη η αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική εμπορική σχέση με την Ε.Ε. Ποσοστό 44% των 750 επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι η αβεβαιότητα για τις σχέσεις με την Ε.Ε. έχει αρνητική επίπτωση στην εταιρεία. Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι είναι απαισιόδοξες σχετικά με την πορεία της βρετανικής οικονομίας για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Οι Βρυξέλλες πιέζουν το Λονδίνο για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός του Οκτωβρίου, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία έως τον Μάρτιο.