ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ευχολόγια για το μέλλον, αδιέξοδο για το παρόν. Την ώρα που ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας της Γερμανίας Γκερντ Μίλερ επισκεπτόταν την Ερυθραία εκφράζοντας την ελπίδα ότι η λήξη του πολέμου με την Αιθιοπία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της πολυετούς σκληρής στρατιωτικής θητείας, που σπρώχνει πολλούς νέους της χώρας προς την Ευρώπη, 148 υπήκοοι της χώρας αυτής παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο σκάφος «Diciotti». Η συνάντηση χθες στις Βρυξέλλες μεταξύ χωρών που θα μπορούσαν να τους δεχθούν απέβη άκαρπη, ενώ η αντιπαράθεση Ε.Ε. – Ιταλίας συνεχίστηκε.
«Η Ιταλία πίεζε για λύση σχετικά με το “Diciotti”, αλλά οι υπόλοιπες χώρες ενδιαφέρονταν περισσότερο να διαμορφώσουν συνολικό μηχανισμό», είπε διπλωμάτης που ήταν παρών στη συνάντηση εργασίας μεταξύ των εκπροσώπων των δέκα χωρών που επιθυμούν να συνεργαστούν για το προσφυγικό. Ο περισσότεροι από τους εγκλωβισμένους στο «Diciotti» ξεκίνησαν χθες απεργία πείνας ζητώντας να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Κατάνιας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι συνέχισε να αρνείται δηλώνοντας ότι απαιτείται πρώτα να δεσμευθούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα τους δεχθούν. Συνεχίζοντας το καθημερινό ρεσιτάλ λαϊκισμού στην πλάτη των προσφύγων, ο Σαλβίνι προσέθεσε: «Πέντε εκατομμύρια φτωχοί Ιταλοί κάνουν κάθε μέρα απεργία πείνας».
Απειλές Ντι Μάιο
Εν τω μεταξύ, οι απειλές του έτερου αντιπροέδρου Λουίτζι Ντι Μάιο σχετικά με το «Diciotti» δεν εντυπωσίασαν τις Βρυξέλλες. «Στην Ευρώπη οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά. Εδώ λειτουργεί η συνεργασία», ανακοίνωσε η Κομισιόν μία ημέρα αφότου ο Ντι Μάιο είχε απειλήσει ότι η Ιταλία θα παρακρατήσει τη χρηματοδότηση των 20 δισ. ευρώ που αποδίδει κάθε χρόνο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Και ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Εντσο Μοάβερο Μιλανέζι επιχείρησε να «μαζέψει» τα σχόλια του Ντι Μάιο, επισημαίνοντας ότι η συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι «καθήκον» κάθε χώρας-μέλους, πήρε τη σκυτάλη ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε καταγγέλλοντας το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων στην Ε.Ε., «το οποίο μερικές φορές μεταλλάσσεται σε υποκρισία». «Θα δράσουμε αναλόγως σε όλα τα ζητήματα στα οποία σχετίζονται με την Ευρώπη», δήλωσε.
Εν τω μεταξύ, η Ισπανία επέστρεψε προχθές στο Μαρόκο την ομάδα των 116 μεταναστών που είχαν κατορθώσει την προηγούμενη ημέρα να περάσουν τον φράκτη της Θέουτα εκτοξεύοντας ακόμη και οξύ εναντίον συνοριοφυλάκων. Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο δήλωσε χθες ότι οι μετανάστες χρησιμοποίησαν «απαράδεκτη» βία κατά την προσπάθεια εισόδου, ως εκ τούτου η Ισπανία ενεργοποίησε τη συνθήκη επανεισδοχής που είχε υπογράψει το 1992 με το Μαρόκο.
H κυβέρνηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ έδωσε τον Ιούλιο ανθρωπιστική λύση στο πρόβλημα των 600 εγκλωβισμένων στο σκάφος «Aquarius», τους οποίους η Ιταλία είχε αφήσει να περιπλανώνται στη Μεσόγειο. Η Κάλβο τόνισε χθες ότι η πολιτική της χώρας δεν έχει αλλάξει και ότι η Ισπανία θα εξακολουθήσει να δέχεται μετανάστες που διασώζονται από τη Μεσόγειο. Το κλείσιμο των ιταλικών λιμανιών έχει αυξήσει τις μεταναστευτικές πιέσεις προς την Ισπανία, αν και συνολικά οι απόπειρες διάσχισης της Μεσογείου φέτος έχουν μειωθεί.