Σταθερά υψηλά διατηρείται η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, με την παραβατικότητα να ανέρχεται στο 60% των ελεγχομένων.
Δηλαδή έξι στις δέκα επιχειρήσεις που ελέγχονται εντοπίζονται με μικρές και μεγάλες παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, όπως για παράδειγμα μη έκδοση αποδείξεων, χρήση ξένων POS, πειραγμένες ταμειακές μηχανές (και λογισμικά) αλλά και ασφάλιση των υπαλλήλων σε χώρες της αλλοδαπής.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, οι Ελληνες θα πρέπει να αποκτήσουν τη συνείδηση ότι θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους, ενώ τόνισε μιλώντας στον AΝΤ1 ότι η φοροδιαφυγή είναι το εθνικό σπορ των Ελλήνων και ανθούσε ακόμα και σε εποχές που η φορολογική επιβάρυνση ήταν σαφώς μικρότερη από τη σημερινή.
Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε και στους ελέγχους που γίνονται στους τουριστικούς προορισμούς σε συνεργασία με με την Οικονομική Αστυνομία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το προσωπικό των υπηρεσιών δεν επαρκεί και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αναφερόμενος στην επιχείρηση «Τρίαινα», είπε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο σε τουριστικές περιοχές και ότι εστιάζει σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση, με επιχειρήσεις που κάνουν υψηλούς τζίρους.
Οπως είπε ο κ. Πιτσιλής, για φέτος είναι προγραμματισμένοι 55.000 έλεγχοι, που επικεντρώνονται στους τομείς της εστίασης, της φιλοξενίας και των υπηρεσιών.
Τι ανακάλυψαν οι ελεγκτές
Στα δίχτυα των ελεγκτών πιάστηκαν από τις αρχές του έτους κατασκευαστικές εταιρείες, γιατροί, δικαστικοί επιμελητές, συνταξιούχοι, ανεπάγγελτοι, τουριστικοί πράκτορες και πρατήρια υγρών καυσίμων. Σύμφωνα με το απολογιστικό σχέδιο:
1. Κατασκευαστική εταιρεία στην Αθήνα εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας 5,3 εκατ. ευρώ και έλαβε εικονικά στοιχεία αξίας χωρίς ΦΠΑ 4,9 εκατ. ευρώ. Ο έλεγχος οδήγησε στην εξάρθρωση κυκλώματος, στο οποίο εμπλέκεται πληθώρα ληπτών εικονικών στοιχείων, οι οποίοι καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.
2. Γιατρός, μαιευτήρας γυναικολόγος, στην Αθήνα απέκρυψε εισοδήματα ύψους 452,3 χιλιάδων ευρώ.
3. Δικηγόρος στον νομό Κορινθίας δεν εξέδωσε 639 αποδείξεις και απέκρυψε εισοδήματα 4,3 εκατ. ευρώ.
4. Ζευγάρι συνταξιούχων στην Αθήνα δεν δήλωσε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ύψους 67.214 ευρώ.
5. Ανεπάγγελτος στην Αθήνα προσαύξησε την περιουσία του κατά 555.244 ευρώ.
6. Συνταξιούχος στην Αθήνα δεν δήλωσε εισοδήματα αγνώστου προελέυσεως ύψους 203.425 ευρώ.
7. Σε δημόσιο υπάλληλο στην Κρήτη καταλογίστηκε ποσό υπεξαίρεσης 191.987 ευρώ.