ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανία επαναλαμβάνει τις υπό προϋποθέσεις οικογενειακές επανενώσεις προσφύγων, προκαλώντας την οργή από αριστερές οργανώσεις που θεωρούν ότι το πλαφόν των 1.000 ανθρώπων τον μήνα είναι πολύ χαμηλό και ταυτόχρονα του ξενοφοβικού ακροδεξιού κόμματος που αντιτίθεται συνολικά στη μετανάστευση. Η γερμανική κυβέρνηση είχε αναστείλει το 2016 τις επανενώσεις σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες από τον χειρισμό των υποθέσεων. Ωστόσο η απαγόρευση δεν εφαρμοζόταν σε όσους είχαν εξασφαλίσει πλήρες στάτους πρόσφυγα, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να προσκαλούν μέλη της οικογένειάς τους να ζήσουν μαζί τους. Μετά τις απώλειες που κατέγραψαν οι Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ στις πρόσφατες εκλογές, οι δύο εταίροι, Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες, συμφώνησαν σε μια συμβιβαστική λύση, να άρουν την απαγόρευση από την 1η Αυγούστου, δηλαδή χθες.
Περίπου 34.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί σε γερμανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, εκκρεμούν, συμπεριλαμβανομένων της συζύγου, του γιου και της κόρης του Σύρου Κουντάι Αλχόμσι, που ζουν στην Ιορδανία. «Ακόμη κι αν εξασφαλίσω τη δυνατότητα, ποιοι θα έρθουν πρώτοι και πότε;» δήλωσε ο 28χρονος Σύρος, που έχει να δει την οικογένειά του τρία χρόνια. «Η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει και πάνω από πέντε χρόνια. Είναι ένα παιχνίδι τύχης και λοταρίας», είπε.
Στο μεταξύ, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των κατοίκων της χώρας με μεταναστευτικό παρελθόν αυξήθηκε κατά 4,4% πέρυσι σε 19,3 εκατ. Οι μισοί εξ αυτών, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, είναι πολιτογραφημένοι Γερμανοί. Ο ορισμός που δίνεται στα άτομα με μεταναστευτικές ρίζες είναι είτε κάποιος που δεν έχει γεννηθεί Γερμανός υπήκοος, είτε έχει έναν τουλάχιστον γονέα που δεν είναι. Η πολυπληθέστερη μειονότητα είναι τουρκική με 2,8 εκατ., ακολουθεί η πολωνική με 2,1 εκατ. και η ρωσική με 1,4 εκατ.
Στη Βαυαρία λειτούργησαν χθες τα πρώτα αμφιλεγόμενα «κέντρα-άγκυρες», όπως έχουν ονομαστεί, όπου θα γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και η απέλαση ή ο επαναπατρισμός μεταναστών που δεν έχουν εξασφαλίσει δικαίωμα παραμονής στη Γερμανία. Μέσα από τη σύζευξη των βασικών υπηρεσιών υποτίθεται ότι θα δοθεί περισσότερη διαφάνεια και θα επιταχυνθεί η διαδικασία. Οι εγκαταστάσεις στις επτά διοικητικές περιοχές της Βαυαρίας δεν εξοπλίστηκαν πάντως εξαρχής. Ορισμένα κέντρα-τράνζιτ απλώς επαναδιαμορφώθηκαν και μετατράπηκαν σε «κέντρα-άγκυρες». Σε κάθε ένα από αυτά θα μπορούν να φιλοξενούνται 1.000-1.500 μετανάστες.
Τα «κέντρα-άγκυρες» συγκαταλέγονται στο μάστερπλαν για τη μετανάστευση που είχε εκπονήσει ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και το οποίο είχε αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης κυβερνητικής κρίσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ονομασία τους Anker προέρχεται από τα πρώτα συνθετικά των λέξεων Αφιξη-An (kunft), περιφερειακή διανομή-k (ommunale Verteilung), απόφαση-E (ntscheidung) και επιστροφή-R (ückführung). Τα υπόλοιπα κρατίδια δεν έχουν εκφράσει προς το παρόν καμία διάθεση να υιοθετήσουν το μοντέλο. Ωστόσο ο Ζεεχόφερ θέλει να επιδείξει πυγμή και αποφασιστικότητα ενόψει των τοπικών εκλογών της Βαυαρίας, τον Οκτώβριο.