Να επιταχύνει τη μεταφορά στην ηπειρωτική χώρα των αιτούντων άσυλο κάλεσε τις ελληνικές αρχές η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η κατάσταση στο υπερπλήρες κέντρο υποδοχής της Λέσβου είναι πλέον «καζάνι που βράζει» επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Η Λέσβος ήταν κατά το 2015 το προτιμώμενο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για σχεδόν ένα εκατομμύριο Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς, οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν περίπου το 70% των νέων αφίξεων που γίνονται με πολύ μικρότερο ρυθμό, πρόσθεσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Περισσότεροι από 7.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες – το ένα τέταρτο των οποίων είναι παιδιά – συνωστίζονται στο κέντρο υποδοχής της Μόρια, που έχει δημιουργηθεί για 2.000, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Τσάρλι Γιάξλεϊ της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.
«Υπάρχει αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που εμφανίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, η ανταπόκριση και η θεραπεία είναι θλιβερά ανεπαρκείς», υποστήριξε ο ίδιος.
Η κατάσταση Μόριας ξεπέρασε και πάλι τα ελληνικά σύνορα, έγινε αντικείμενο ρεπορτάζ του βρετανικού BBC. Το σκηνικό μέχρι τη Βουλή, με ερώτηση του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που μιλά για «εικόνες ντροπής, σοβαρότατο πλήγμα για το διεθνές κύρος της χώρας».