Το Τόκιο εκφράζει τη λύπη του για το αίτημα ειδικών
Η Ιαπωνία χαρακτήρισε σήμερα «εξαιρετικά λυπηρή» την έκκληση, την οποία απηύθυναν ειδικοί του ΟΗΕ στον τομέα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για μεγαλύτερη προστασία των εργαζομένων στον καθαρισμό του πυρηνικού της σταθμού Νταϊίτσι στην Φουκουσίμα και επισήμανε ότι έχει γνωστοποιήσει στους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών την αντίδρασή της.
Η Tepco, η εταιρεία στην οποία ανήκει ο πυρηνικός αυτός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον οποίο σημειώθηκε το πυρηνικό δυστύχημα το 2011, έχει δεχθεί ευρέως επικρίσεις για τη μεταχείριση των εργαζομένων και τη διαχείριση του καθαρισμού του σταθμού, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες.
Σε ανακοίνωσή τους την περασμένη Πέμπτη, ειδικοί του ΟΗΕ κάλεσαν την Ιαπωνία να δράσει άμεσα για να προστατεύσει δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους από φερόμενη εκμετάλλευση και έκθεση σε ακτινοβολία, επικαλούμενοι φόβους για πιθανό καταναγκασμό, καθώς και να προσφέρει επαρκή εκπαίδευση και να λάβει προστατευτικά μέτρα.
Ωστόσο η Ιαπωνία ελέγχει με αξιόπιστο τρόπο τα επίπεδα της ακτινοβολίας για τους εργαζόμενους στην Φουκουσίμα και έχει ήδη ενημερώσει, παραθέτοντας και στοιχεία, το γραφείο του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) γι’αυτό, ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Το γεγονός ότι αυτή η ανακοίνωση εκδόθηκε παρά ταύτα είναι εξαιρετικά λυπηρό και αυτό μεταφέρθηκε στην OHCHR στην Γενεύη την Πέμπτη», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας σε ανακοίνωσή του.
Ειδικοί του ΟΗΕ έχουν γνωστοποιήσει ότι έχουν αρχίσει έναν διάλογο με την Ιαπωνία από πέρυσι και ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δεχθεί «να ακολουθήσει» ορισμένες συστάσεις τους.
Έρευνα που έγινε από το Reuters το 2013 εντόπισε ευρείες εργασιακές καταχρήσεις, περιλαμβανομένων εργαζομένων που μίλησαν για αθέτηση υποχρεώσεων όσον αφορά το μισθολογικό και για ανεπαρκείς ελέγχους των εργασιακών συνθηκών. Η Tepco είχε απαντήσει τότε ότι παίρνει μέτρα για την καταπολέμηση των εργασιακών καταχρήσεων.