Δεν δικαιολογείται η καταδίκη για υποκίνηση μίσους παρά τον ακραίο χαρακτήρα των σχολίων
Με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) έκρινε ομόφωνα ότι η καταδίκη ενός Ρώσου πολίτη για προσβλητικά σχόλα κατά της αστυνομίας δεν ήταν δικαιολογημένη και, ως εκ τούτου, η Ρωσία παραβίασε το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ελευθερία έκφρασης).
Η υπόθεση αφορούσε έναν Ρώσο πολίτη, ο οποίος καταδικάστηκε από δικαστήριο για υποκίνηση μίσους, έπειτα από σχόλια που έκανε σε ένα blog κατά αστυνομικών.
Σύμφωνα με το ιστορικό, το 2007, έπειτα από έφοδο της ρωσικής αστυνομίας σε γραφεία εφημερίδας στη Δημοκρατία των Κόμι, ο αιτών, Savva Sergeyevich Terentyev, ο οποίος ζει στην Αυστρία, υπέβαλε μία σειρά σχολίων, τα οποία ανέφεραν μεταξύ άλλων “μισώ τους αστυνομικούς”, “οι αστυνομικοί είναι οι πιο χαζοί και λιγότερο μορφωμένοι εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου” και “κάθε ρωσική πόλη θα έπρεπε να έχει φούρνο όπως στο Auschwitz για να καίει άπιστους αστυνομικούς”.
Εναντίον του Terentyev ασκήθηκε δίωξη για υποκίνηση μίσους, ενώ στη δίκη του ο ίδιος υποστήριξε ότι τα σχόλιά του ήταν μία οργισμένη αντίδραση στο περιστατικό που είχε προηγηθεί, παραδέχθηκε ότι το σχόλιο για τους φούρνους ήταν υπερβολικό και ζήτησε συγγνώμη στα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης και στους “έντιμους” αστυνομικούς που προσέβαλε.
Ο Terentyev καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ένα έτος φυλάκισης, απόφαση την οποία επικύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας των Κόμι.
Ο Terentyev προσέφυγε στο ΕΔΔΑ, το οποίο έκρινε ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησε στα σχόλιά του ήταν προσβλητική και συγκλονιστική, ωστοσο δεν αρκούσε από μόνη της για να δικαιολογήσει την επέμβαση στο δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης.
Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, τα δικαστήρια της Ρωσίας θα έπρεπε να έχουν εξετάσει το γενικότερο πλαίσιο των σχολίων του, τα οποία αποτελούσαν περισσότερο μία προκλητική προσπάθεια να εκφράσει την οργή του για ένα συγκεκριμένο περιστατικό, παρά κάλεσμα για άσκηση σωματικής βίας κατά των αστυνομικών.
Η απόφαση είναι διαθέσιμη στην αγγλική γλώσσα εδώ.