Στη Βουλή η διάταξη για τροποποίηση του νόμου του 1981 – Τι προβλέπεται για τις έδρες των Πρωτοδικείων
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η διάταξη με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση των δύο νέων πρωτοδικείων στην Αττική.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επανέφερε τον Μάιο το θέμα της “τριχοτόμησης” του υπάρχοντος Πρωτοδικείου Αθηνών (οι αρχικές συζητήσεις είχαν γίνει το 2017), προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους δικηγορικούς συλλόγους και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι υποστηρίζουν ότι η ίδρυση νέων δικαστηρίων πρέπει να εντάσσεται σε μια συνολική πολιτική για την ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, μετά από προηγούμενη διαβούλευση και αφού επιλυθούν προηγουμένως τα προβλήματα των λειτουργούντων δικαστηρίων.
Από την πλευρά της η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι το Πρωτοδικείο της Αθήνας είναι το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος που προβλέπει την τριχοτόμησή του ισχύει από το 1981, αλλά «κανείς δεν τόλμησε να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να εφαρμόσει το νόμο».
Ακριβώς ο νόμος αυτός (Νόμος 1183/1981) τροποποιείται με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Ειδικότερα τα άρθρα 1 και 5 του Ν. 1183/1981 (τα οποία και τροποποιούνται) προβλέπουν επί του παρόντος ότι:
1. Συνιστώνται: α) Πρωτοδικείον Ανατολικής Αττικής, υπαγόμενον εις το Εφετείον Αθηνών εδρεύον εις την έδραν του Δήμου Χαλανδρίου και περιλαμβάνον εις την δικαιοδοσίαν του τας περιφερείας των Ειρηνοδικείων Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Κρωπίας, Μαραθώνος και Λαυρίου, αποσπωμένας εκ της περιφερείας του Πρωτοδικείου Αθηνών.
β) Πρωτοδικείον Δυτικής Αττικής, υπαγόμενον εις το Εφετείον Αθηνών, εδρεύον εις την έδραν του Δήμου Περιστερίου και περιλαμβάνον εις την δικαιοδοσίαν του τας περιφερείας των Ειρηνοδικείων Περιστερίου, Ελευσίνος και Μεγάρων, αποσπωμένας εκ της περιφερείας του Πρωτοδικείου Αθηνών.
5. Η ημερομηνία ενάρξεως λειτουργίας εκάστου των συνιστωμένων πρωτοδικείων καθορίζεται δι’αποφάσεως του Υπουργού Δικαιοσύνης, δημοσιευομένης δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο – Εν αναμονή του Προεδρικού Διατάγματος
Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του ν. 1183/1981 προβλέπεται ότι τόσο η έδρα των πρωτοδικείων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής όσο και η έναρξη της λειτουργίας τους θα καθοριστεί με προεδρικό διάταγμα (διαγράφονται οι αναφορές για τις έδρες σε Περιστέρι και Χαλάνδρι).
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σε ό,τι αφορά την έδρα των πρωτοδικείων, ο καθορισμός της συναρτάται με δεδομένα πραγματικά (ιδίως την ύπαρξη κατάλληλων κτηρίων που να μπορούν να στεγάσουν δικαστικές αίθουσες), τα οποία δεν είχε υπόψη του ο νομοθέτης κατά την ψήφιση του ν. 1183/1981 και τα οποία σαφώς έχουν μεταβληθεί μετά την πάροδο σχεδόν σαράντα ετών από τη θέση σε ισχύ του επίμαχου νόμου.
Με βάση την προτεινόμενη τροποποίηση η έδρα των νέων πρωτοδικείων καθώς και κάθε άλλο διαδικαστικό θέμα θα καθοριστεί με προεδρικό διάταγμα, μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, και όχι με υπουργική απόφαση, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος μέχρι σήμερα (άρθρο 5).