Για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα προορίζονται πάνω από τις μισές επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης, οι οποίες έχουν “ανοίξει” φέτος από πλευράς ΟΑΕΔ.
Έτσι, η απασχόληση στο δημόσιο δεν αυξάνεται, αυτήν την περίοδο, μόνο μέσω της πρόσληψης μονίμων, αορίστου και ορισμένου χρόνου υπαλλήλων, αλλά και μέσω κρατικά και κοινοτικά επιχορηγούμενων προγραμμάτων προσωρινής απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, από τις αρχές του 2018 μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει τρεις μόλις προσκλήσεις για προγράμματα απασχόλησης των ανέργων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Αυτά αφορούν 60.333 προσωρινές θέσεις απασχόλησης.
Εξ αυτών, οι 30.333 –δηλαδή πάνω από το 50%– αφορούν νέες, προσωρινές θέσεις απασχόλησης είναι “κοινωφελούς” χαρακτήρα και αφορούν σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, δηλαδή σε φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Οι υπόλοιπες 30.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης δεν αφορούν μεν τη γενική κυβέρνηση, αλλά δεν αφορούν όμως και αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, έχει γίνει πρόσκληση για ένα πρόγραμμα απασχόλησης (σε ιδιωτικές επιχειρήσεις) 10.000 ανέργων ηλικίας 18-29 ετών με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.
Οι υπόλοιπες 20.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης προορίζονται για ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και για τους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Βάσει της διάταξης με την οποία θεσπίστηκε η δυνατότητα σύστασης των εν λόγω “κοινωνικών” επιχειρήσεων μπορούν να λαμβάνουν και δημόσια χρηματοδότηση.
Αυτό σημαίνει ότι, στην πραγματικότητα, μαζί με εκείνες στις κρατικά επιχορηγούμενες “Κοινωνικές” επιχειρήσεις, οι νέες θέσεις προσωρινής απασχόλησης στο πολύ… ευρύτερο δημόσιο (δηλ. Δήμους-Περιφέρειες-Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας αλλά και κρατικά επιχορηγούμενες “Κοινωνικές” επιχειρήσεις) μπορεί να είναι περισσότερες από εκείνες του “κοινωφελούς” χαρακτήρα.
Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως σε αντίθεση με το τι συμβαίνει για όσες θέσεις απασχόλησης γίνονται προσλήψεις για το δημόσιο, σπάνια καλύπτονται όλες ή οι περισσότερες θέσεις οι οποίες αφορούν τον ιδιωτικό τομέα.
Έτσι το ειδικό βάρος των επιδοτούμενων θέσεων προσωρινής απασχόλησης στο δημόσιο είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που φαίνεται σε σχέση με το σύνολο των επιδοτούμενων θέσεων για τις οποίες εκδίδονται προσκλήσεις. Με άλλα λόγια, είναι σχεδόν βέβαιο πως και οι 30.333 θέσεις “κοινωφελούς” απασχόλησης θα καλυφθούν, ενώ είναι μάλλον αβέβαιο αν οι υπόλοιπες 30.000 θέσεις στον ιδιωτικό και “κοινωνικό” τομέα θα καλυφθούν, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Capital.gr αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας.
Γι΄αυτό για το νέο πρόγραμμα “κοινωφελούς” απασχόλησης υπάρχει διορία έως την 20η Αυγούστου για την κατάθεση αιτήσεων. Ωστόσο, για τα άλλα δύο προγράμματα που αφορούν στον ιδιωτικό και “κοινωνικό” τομέα της οικονομίας δεν υπάρχει καμία καθορισμένη διορία για τις αιτήσεις.
Με άλλα λόγια, τα προγράμματα αυτά παραμένουν “ανοιχτά”, δηλαδή μπορεί κάποιος να κάνει κάποια αίτηση, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού τους.
Η μη ανταπόκριση ανέργων ή επιχειρήσεων στα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης –και άρα η μη άντληση πόρων από τους προϋπολογισμούς που έχουν λογιστικά διαμορφωθεί για αυτά – επιτρέπει στην κυβέρνηση να ανακοινώνει νέα, προγράμματα, αυξάνοντας έτσι, εν πολλοίς εικονικά, το πλήθος των ανέργων για τους οποίους έχουν γίνει προσκλήσεις για κάλυψη θέσεων απασχόλησης.