Ως πράξη καταδολίευσης εξ αποφάσεως πιστωτή κρίθηκε από το Δικαστήριο η ενέργεια γονέων να μεταβιβάσουν, δυνάμει δωρεάς, στην ανήλικη θυγατέρα τους ακίνητη περιουσία την οποία κατείχαν.
Σύμφωνα με τα γεγονότα, όπως αυτά καταγράφονται σε πρόσφατη απόφαση του Εφετείου, το 2010, τραπεζικός οργανισμός καταχώρισε αγωγή εναντίον του εν λόγω ζεύγους, για οφειλόμενο χρέος. Τον Ιανουάριο του 2011, εκδόθηκε εναντίον του ζεύγους απόφαση και έτσι αυτοί κατέστησαν εξ αποφάσεως οφειλέτες για περίπου 250.000 ευρώ.
Η εν λόγω δικαστική απόφαση συντάχθηκε στις 6.6.2011 και, την επομένη, 7.6.2011, επιδιώχθηκε η κατάθεση memo επί της ακίνητης περιουσίας της εναγόμενης. Τότε, διαπιστώθηκε ότι ένα μήνα προηγουμένως, είχε μεταβιβάσει, δυνάμει δωρεάς, στη θυγατέρα της τέσσερα τεμάχια γης, τα οποία ήταν εγγεγραμμένα στο όνομά της και αποτελούσαν μέρος της ιδιοκτησίας της.
Η τράπεζα έλαβε νέα δικαστικά μέτρα ζητώντας και επιτυγχάνοντας απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας με την οποία ακυρώθηκε η μεταβίβαση. Η συνέχεια δόθηκε στο Εφετείο όπου προσέφυγε το ζεύγος.
Με αναφορά στη σχετική πρόνοια του νόμου, υπεδείχθη πως πράξεις δωρεάς, υπό συνθήκες όπως αυτές στην υπό εκδίκαση περίπτωση, δημιουργούν τεκμήριο ότι έγιναν με σκοπό την καταδολίευση και εναπόκειται σε εκείνον που έκανε τη δωρεά να αποδείξει το αντίθετο. Στην προκειμένη περίπτωση, το τεκμήριο δεν ανατράπηκε αφού οι οφειλέτες δεν παρουσίασαν καμία μαρτυρία στο Δικαστήριο.
Στα αξιοσημείωτα ήταν το γεγονός ότι προέβαλαν ως λόγο έφεσης το γεγονός ότι η ανήλικη θυγατέρα τους δεν εκπροσωπήθηκε στη δικαστική διαδικασία.
Απορρίπτοντας την έφεση, το Ανώτατο Δικαστήριο υπέδειξε ότι «στην προκειμένη περίπτωση, οι αιτήσεις επιδόθηκαν στη δικαιοδόχο. Πασιφανώς, οι γονείς της, εφεσείοντες, έλαβαν γνώση του γεγονότος αυτού. Δεν έκριναν, όμως, σκόπιμο, προφανώς ότι αυτή έπρεπε να εκπροσωπηθεί ξεχωριστά στη διαδικασία ακρόασης των αιτήσεων».
Κρίθηκε δε ως ορθή και η βάση επί της οποίας στηρίχθηκε το Δικαστήριο κρίνοντας μη αναγκαία την ξεχωριστή εκπροσώπηση της ανήλικης στη διαδικασία ακύρωσης της δωρεάς, ότι δηλαδή με βάση τον νόμο η άσκηση γονικής μέριμνας περιλαμβάνει και «…, τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία που αφορούν στο πρόσωπο ή την περιουσία του».