Προβληματισμός στα τραπεζικά επιτελεία για τις επιπτώσεις από τις εξελίξεις σε Τουρκία και Ιταλία στην συμπεριφορά της διατραπεζικής αγοράς έναντι των ελληνικών τίτλων. Η ανάγκη εξόδου στις αγορές, οι κίνδυνοι και η παγίδα εγκλωβισμού της οικονομίας.
Το στοίχημα εφεξής είναι, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η περαιτέρω αύξηση της ρευστότητας μέσω της διατραπεζικής με εργαλεία τα ενέχυρα που επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να άρει το waiver στις 20 Αυγούστου.
Τα εν λόγω ενέχυρα, τα οποία δεν φέρουν ικανοποιητική διαβάθμιση, μπορούν να αυξήσουν την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την διατραπεζική αγορά μέχρι και 5 δισ. ευρώ (σ. σ. από 3,5 δισ. ευρώ που είχαν αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Η διαφορά έγκειται στην παράμετρο ότι οι συγκεκριμένοι τίτλοι όταν τοποθετηθούν στην διατραπεζική αγορά δεν θα υποστούν το ίδιο υψηλό ποσοστό «κουρέματος», με το οποίο τους έκανε αποδεκτούς το ευρωσύστημα.
Ελλοχεύουν κίνδυνοι
Το αβέβαιο περιβάλλον που δημιουργείται εξαιτίας του κλυδωνισμού της τουρκικής οικονομίας, κυρίως όμως λόγω της «υποβόσκουσας» κρίσης στην Ιταλία προκαλεί προβληματισμό στις διοικήσεις των τραπεζών για το ποια θα είναι η στάση των αγορών χρήματος έναντι των ελληνικών τίτλων.
Υψηλόβαθμα στελέχη με τα οποία επικοινώνησε το Euro2day.gr εφιστούν την προσοχή και υπογραμμίζουν ότι αμέσως μετά την 20η Αυγούστου θα διαφανεί η στάση των επενδυτών στην διατραπεζική αγορά. «Όσο εύκολα ανοίγει η συγκεκριμένα αγορά για τις ελληνικές τράπεζες, τόσο εύκολα κλείνει. Το έχουμε δει να γίνεται στο παρελθόν, την τελευταία 4ετία, πάνω από δύο φορές γι’ αυτό και υπάρχει προβληματισμός», τονίζει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος τράπεζας και προσθέτει:
«Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Οι αγορές ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας κλείσουν την πόρτα ή να αυξήσουν σημαντικά το κόστος της χρηματοδότησης. Πρέπει η ελληνική οικονομία να πιστέψει και να μεταδώσει ένα ισχυρό επενδυτικό story, η σταδιακή υλοποίηση του οποίου θα αμβλύνει ως ένα βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις από τις πιθανές αναταράξεις στις γειτονικές οικονομίες».
Η παγίδα
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες η οικονομία, ουσιαστικά το Δημόσιο, πρέπει να είναι έτοιμο και να εκμεταλλευθεί, χωρίς χάσιμο χρόνου, οποιοδήποτε παράθυρο ευκαιρίας ανοίξει το δίμηνο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος στις αγορές για απευθείας δανεισμό. Εκτιμούν μάλιστα πως «δεν πρέπει να επαναπαυθούμε στο μαξιλάρι ρευστότητας των 24,5 δισ. ευρώ που διαθέτει το δημόσιο. Είναι καλό ότι υπάρχει αλλά και παγίδα αν εγκλωβισθεί η οικονομία μόνο σε αυτό χωρίς να βγει στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους».