Ελεγχοι της Εφορίας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα
Στο στόχαστρο της Εφορίας με τη συνδρομή των λογαριασμών ρεύματος μπαίνουν ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητα και είτε δηλώνουν ότι είναι κενά είτε εμφανίζουν λιγότερες ημέρες ή μήνες από αυτούς που τα εκμισθώνουν, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει εστίες φοροδιαφυγής και να εισπραχθούν φόροι από εκείνους που με κόλπα αποφεύγουν συστηματικά να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», αμέσως μετά το πέρας της θερινής περιόδου θα γίνουν διασταυρώσεις στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβάλει όσοι διαθέτουν ακίνητα που τα εκμισθώνουν σε τουριστικές και σε αστικές περιοχές είτε με τη μέθοδο του «Rooms to let» είτε με τη νέα μόδα που ακούει στο όνομα Airbnb προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν φαινόμενα φοροδιαφυγής.
Η κατανάλωση ρεύματος είναι ένα βασικό στοιχείο που δείχνει αν ένα ακίνητο κατοικείται και με μαθηματικά μοντέλα και υπολογισμούς μπορεί να προκύψει και ο ακριβής αριθμός ημερών που το ακίνητο αυτό χρησιμοποιήθηκε από τους ενοίκους του.
Εφέτος το καλοκαίρι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής και με τον τουρισμό να είναι στα καλύτερά του δεν είναι δυνατόν, όπως λένε αρμοδίως κάποιοι που διαθέτουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, να εμφανίζουν εισοδήματα χαμηλότερα και από συνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ.
Το κόλπο που χρησιμοποιούν όσοι διαθέτουν τέτοιου είδους ακίνητα προς εκμετάλλευση παλιό: ο πελάτης όταν ολοκληρώσει τη διαμονή του πληρώνει «μαύρα» και δεν εμφανίζεται ποτέ ότι το διαμέρισμα που χρησιμοποίησε στις διακοπές του απέδωσε εισόδημα στον ιδιοκτήτη-επαγγελματία. Ωστόσο, το κάθε ακίνητο που εκμισθώνεται με τη βραδιά ή συγκεκριμένη χρονική περίοδο διαθέτει ρολόι ρεύματος που καταγράφει την κατανάλωση. Ετσι, μια σύγκριση μεταξύ των καταναλώσεων αυτών με τα υπόλοιπα καταλύματα που ενοικιάζονται από τον ίδιο ιδιοκτήτη θα δείξει την πραγματικότητα και το μέγεθος της φοροδιαφυγής, αν όντως υπάρχει. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αρμοδίως, η χρήση aircondition και άλλων ηλεκτρικών συσκευών, ακόμα και του θερμοσίφωνα αν δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα μέσω ηλιακών κυψελών, είναι ικανή να αποτυπώσει το μέγεθος της φοροδιαφυγής, δηλαδή τις ημέρες που τα προς ενοικίαση διαμερίσματα χρησιμοποιούνται αλλά στην ουσία εμφανίζονται για τις ημέρες αυτές ως κενά.
Το «τερμάτισαν»στη Μύκονο
Εν τω μεταξύ αυτή την περίοδο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε σε νέου τύπου ελέγχους και διασταυρώσεις σε τουριστικά νησιά υψηλής φοροδοτικής ικανότητας, όπως είναι για παράδειγμα η Μύκονος.
Μάλιστα τα ευρήματα είναι τέτοια που το πολυπληθές κλιμάκιο εφοριακών, στελεχών της Οικονομικής Αστυνομίας και δικαστικών επιμελητών θα παρατείνει την παρουσία του στη Μύκονο, ενώ θα ακολουθήσει νέος γύρος ελέγχων σε άλλα τουριστικά νησιά, όπως στη Σαντορίνη.
Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στοχεύουν κυρίως σε επιχειρήσεις που ενώ έχουν ισχυρή πελατεία παράλληλα έχουν χρέη που δεν τα πληρώνουν. Από τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησαν σε πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι οι εισπράξεις των ταμείων των εν λόγω επιχειρήσεων είναι σημαντικές σε σύγκριση με άλλες ημέρες που δεν υπήρχε κάποιος ελεγκτής στην επιχείρηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πέραν του ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα, έγινε παρουσία δικαστικού επιμελητή και δέσμευση των εισπράξεων της ημέρας αλλά και επιταγών που υπήρχαν.
Ενδελεχής έλεγχος γίνεται και για τυχόν «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές, ένα «σπορ» που ανθεί τα τελευταία χρόνια σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς. Ορισμένες από αυτές τις μηχανές διαθέτουν λογισμικό που ενώ φαίνεται ότι εκδίδεται κανονικά η απόδειξη στον πελάτη, εσωτερικά ακυρώνεται, χωρίς κανείς να μπορεί να αντιληφθεί ότι επί της ουσίας δεν εκδόθηκε ποτέ απόδειξη και ο πελάτης πλήρωσε ένα ποσό, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ, που το κράτος δεν θα το μάθει και δεν θα το εισπράξει ποτέ.
Μια κραυγαλέα περίπτωση φοροδιαφυγής που μέχρι στιγμής έχουν ξετρυπώσει οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ είναι η ύπαρξη POS συσκευών όπου με το που χρεωνόταν ο πελάτης τα χρήματα μεταφέρονταν απευθείας σε λογαριασμό της Ελβετίας!
Σε άλλη περίπτωση, γνωστή επιχείρηση που αναλαμβάνει να πλένει τα σεντόνια και τις πετσέτες τουριστικών μονάδων στη Χώρα της Μυκόνου δεν είχε κόψει αποδείξεις 13.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μπει λουκέτο 48 ωρών. Το ίδιο λουκέτο μπήκε και σε γνωστό παραλιακό beach bar για μη έκδοση αποδείξεων 3.500 ευρώ.