Σκληρή στάση φαίνεται πως συνεχίζει να τηρεί ο Γάλλος πρόεδρος έναντι του Brexit, όπως μαρτυρεί η σιωπή της Τερέζα Μέι μετά τη συνάντησή τους. Κίνδυνος άτακτου Brexit φοβάται ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου.
Προβληματισμοί και εσωτερικές διενέξεις όσον αφορά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξακολουθούν να διχάζουν το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα. Παράλληλα η πρωθυπουργός υπεραμύνεται του σχεδίου της για μια στενή ειδική σχέση.
Ηχηρή σιωπή Μέι
Στην κόψη του ξυραφιού έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωση, ενώ στενεύουν, επικίνδυνα, τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας. Η Τερέζα Μέι, που έχει αναλάβει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, έχει εξαπολύσει εκστρατεία πειθούς, σε Βερολίνο και Παρίσι, με αποστολή να κάμψει την επιμονή, κυρίως, του Προέδρου Μακρόν.
Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν κρύβει πως επιθυμεί ένα σκληρό διαζύγιο, με την ελπίδα ότι θα προσελκύσει το μικρό μέρος του Σίτυ του Λονδίνου, το οποίο συναλλάσσεται σε ευρώ. Η σκληρή στάση του κ. Μακρόν δεν δείχνει να μετριάζεται μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με την Τερέζα Μέι. Έτσι μεταφράζεται η άρνηση της Νταουνινγκ Στρίτ να δημοσιοποιήσει το τι ελέχθη στην συνάντηση των δύο Ηγετών. Παράλληλα, κορυφώνεται η ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας.
Στο στόχαστρο οι Βρυξέλλες
Σε συνέντευξή του στους Κυριακάτικους Τάιμς, ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, ανεβάζει τις πιθανότητες μη συμφωνίας στο 60%, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες για αδιαλλαξία και επιμονή στους κανόνες τη στιγμή που η άναρχη αποχώρηση δεν θα έχει οικονομικές επιπτώσεις μόνο για τη Βρετανία αλλά και για το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Η διαπραγματευτική ομάδα του Μισέλ Μπαρνιέ, δεν έχει αντιπροτείνει ένα δικό της σχέδιο. Στέκεται μόνο στους κανόνες και αναμένει από τη Βρετανία να υποχωρήσει μέχρι τελικής πτώσης. Αυτό δεν θα το αποκαλούσα διαπραγμάτευση” λέει στους Τάιμς ο Λίαμ Φόξ.
Το τι, τελικά, μέλει γενέσθαι ίσως διαφανεί το Σεπτέμβριο, όταν το σχέδιο της Βρετανίας θα τεθεί προς συζήτηση στη συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες.