Με επιφύλαξη βλέπει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν τη Δευτέρα στο Πεκίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κίνας, Ν. Κοτζιάς και Ουάνγκ Γι αντίστοιχα, κατά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού στην Κίνα.
«Η Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί με την Κίνα στον νέο “Δρόμο του Μεταξιού”. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη στάση της ΕΕ», παρατηρεί η εφημερίδα της Φραγκφούρτης.
Η FAZ σχολιάζει:
«Στην πραγματικότητα τα κράτη της ΕΕ είχαν συνεννοηθεί να μην το ξανακάνουν. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα υπέγραψε τώρα μια δήλωση προθέσεων με την Κίνα για τον νέο “Δρόμο του Μεταξιού”. Με αυτόν τρόπο η Αθήνα διαχωρίζει τη θέση της από την ομοφωνία που είχαν επιτύχει οι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ στο Πεκίνο, με εξαίρεση την Ουγγαρία, τον περασμένο Μάρτιο».
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι πρεσβευτές είχαν ζητήσει τότε ενιαία στάση των κρατών μελών απέναντι στο μνημόνιο συνεργασίας με την Κίνα. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η κριτική κατά του μνημονίου έγκειται, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι «έχει υπαγορευθεί λέξη προς λέξη από το Πεκίνο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο».
Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι «η Ελλάδα είχε υποχωρήσει και στο παρελθόν στις κινεζικές διαθέσεις. Η Αθήνα απέτρεψε τον Ιούνιο του 2017 μια κοινή δήλωση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Επίσης, συνέβαλε το 2015 στην αποδυνάμωση μιας τοποθέτησης της ΕΕ σχετικά με τις κινεζικές αξιώσεις στην Νοτιοκινεζική Θάλασσα. Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί περισσότερο από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη από τη συνεργασία με την Κίνα», υπογραμμίζει η FAZ.