Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής πειθαρχικής ποινής ιατρού που ενεπλάκη στο σκάνδαλο των συνταγογραφήσεων

328

Με την υπ’ αρίθμ. 537/2018 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου απορρίφθηκε αίτηση αναστολής της πειθαρχικής ποινής δίμηνης παύσεως που επιβλήθηκε από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Ιατρών σε ιατρό του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου, που ενεπλάκη μαζί με φαρμακοποιούς και έναν ιατρικό επισκέπτη σε σκάνδαλο εικονικών συνταγογραφήσεων.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», από τις έρευνες προέκυψαν εικονικές συνταγογραφήσεις ακόμα και σε νεκρούς και διπλές και τριπλές εκτελέσεις των ίδιων συνταγών εις βάρος του ταμείου και κατ’ επέκταση των ασφαλισμένων.
Ο ιατρός φέρεται να είχε συνταγογραφήσει φάρμακα σε ασφαλισμένους του ταμείου χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι, να είχε συνταγογραφήσει φάρμακα σε πεθαμένους, να είχε συνταγογραφήσει σε ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα συνταγογράφησης διότι δεν ήταν ενήμεροι και να έχει συνταγογραφήσει φάρμακα σε συμβεβλημένους στο ταμείο, βεβαιώνοντας ψευδώς ότι έπασχαν από συγκεκριμένες ασθένειες.
Οι παράνομες συνταγές που έχει εκδώσει, σύμφωνα με πορίσματα επιθεωρητή, υπερβαίνουν τις 300. 19 ασφαλισμένοι που εξετάστηκαν δήλωσαν ότι δεν τον εγνώριζαν, 30 έδωσαν γραπτές καταθέσεις ότι δεν πάσχουν από τις παθήσεις για τις οποίες τους έγινε εν αγνοία τους συνταγογράφηση, 5 ασθενείς είχαν πεθάνει και 7 δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα.
Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι ένας ασφαλισμένος, ενώ βρισκόταν στην Κρήτη και νοσηλευόταν σε κρατικό νοσοκομείο, εμφανιζόταν να είχε εξεταστεί από τον συγκεκριμένο ιατρό και να ελάμβανε συγκεκριμένα φάρμακα.
Ο ιατρός επιρρίπτει τις ευθύνες στον ιατρικό επισκέπτη, υποστηρίζοντας ότι τον εξαπάτησε κι ότι του ζήτησε να συνταγογραφήσει φάρμακα για (δήθεν) συγγενικά του πρόσωπα που έπασχαν από υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, κατάθλιψη κλπ., τα οποία αδυνατούσαν να επισκεφθούν το ΙΚΑ.
Ο ιατρός υποστηρίζει παραπέρα ότι διαπνεόμενος από καλή πίστη και πειθόμενος στις ψευδείς διαβεβαιώσεις του ιατρικού επισκέπτη ότι δήθεν εξυπηρετούσε αναξιοπαθούντα συγγενικά του πρόσωπα εξέδωσε για τα ανύπαρκτα (όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε) αυτά πρόσωπα 298 συνταγές.
Σημειώνεται ότι με προσωρινή διαταγή έχει ανασταλεί η επιβολή της πειθαρχικής ποινής, που του έχει επιβληθεί.
Οι παράνομες συνταγές που έχει εκδώσει, σύμφωνα με τα πορίσματα, υπερβαίνουν τις 300.
– 19 ασφαλισμένοι δήλωσαν τηλεφωνικά ότι δεν γνωρίζουν τον ιατρό και τους φαρμακοποιούς στα φαρμακεία των οποίων εκτελέστηκαν οι συνταγές (Σύνολο Συνταγών: 93, Κόστος: 10.496,99€)
– 26 ασφαλισμένοι έδωσαν γραπτή ενυπόγραφη κατάθεση ότι:
-Δεν λαμβάνουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα καθόλου (ένας από αυτούς, ο οποίος ακολουθούσε την αναγραφόμενη αγωγή για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο δεν είχε ασφαλιστική ικανότητα και ανανέωσε το βιβλιάριο ασθενείας μεταγενέστερα της έκδοσης των συνταγών).
-Δεν γνωρίζουν τον ιατρό, γιατί παρακολουθούνται από άλλους ιατρούς όπως φαίνεται και από το βιβλιάριο ασθενείας τους.
-Δεν γνωρίζουν το φαρμακείο εκτέλεσης της συνταγής, γιατί ο τόπος διαμονής τους απέχει από την έδρα του φαρμακείου στο οποίο εκτελέστηκε η συνταγή.
(Σύνολο Συνταγών: 147, Κόστος: 15.337,21€).
– 3 ασφαλισμένοι είχαν αποβιώσει την ημερομηνία της έκδοσης και της εκτέλεσης της συνταγής σύμφωνα με την Ληξιαρχική Πράξη θανάτου τους (Σύνολο Συνταγών: 23, Κόστος: 2.832,70€).
– 4 ασφαλισμένοι δεν είχαν ασφαλιστική ικανότητα την ημερομηνία της έκδοσης και της εκτέλεσης της συνταγής, όπως επιβεβαιώθηκε και από το Μητρώο του ΙΚΑ (Σύνολο Συνταγών: 22, Κόστος: 2.614,12€).
– Ενας ασφαλισμένος είναι ιατρικός εκπρόσωπος Φαρμακευτικής Εταιρείας και υπήρχε συνταγογράφηση στο όνομά του, με τα φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας στην οποία και εργάζεται και αφορούν μεγάλο ποσοστό της εικονικής συνταγογράφησης.
(Σύνολο Συνταγών: 10, Κόστος: 976,62€)
– Ενας ασφαλισμένος, πατέρας του προαναφερθέντος ιατρικού εκπροσώπου, φιλοξενούνταν σε οίκο ευγηρίας στο Ηράκλειο-Κρήτης την περίοδο της συνταγογράφησης στο όνομά του, η οποία έλαβε χώρα στη Ρόδο, με φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας στην όποια εργαζόταν ο γιος του.
(Σύνολο Συνταγών: 3, Κόστος: 382€).
Το σύνολο των εικονικών συνταγών βάσει των γραπτών και προφορικών καταθέσεων των ασφαλισμένων ανέρχεται σε 298 και η αξία τους σε 32.639,64€.
Θυμίζουμε ότι ο ελεγχόμενος ιατρός του ΙΚΑ, είχε απασχολήσει τις δικαστικές αρχές και σε δύο κακουργηματικές υποθέσεις, που αφορούν συνταγογραφήσεις ναρκωτικών σκευασμάτων, είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος και στην πορεία αθώος από τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Βασίλης Μπέης.

ΠΗΓΗdimokratiki