Η δίκη για τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και οι κατηγορούμενοι

328

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας θα καθίσουν σήμερα πέντε αλλοδαποί που αντιμετωπίζουν σωρεία κατηγοριών για τη στυγερή δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, τον Οκτώβριο του 2017, μέσα στο δικηγορικό του γραφείο επί της οδού Ασκληπιού.

Για την μεταγωγή των κατηγορουμένων στα δικαστήρια έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ωστόσο, δεν αποκλείεται η εκδίκαση της υπόθεσης να αναβληθεί ή να διακοπεί, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως κανείς δικηγόρους δεν δέχθηκε να υπερασπιστεί τους κατηγορουμένους. Σε μια τέτοια περίπτωση το δικαστήριο θα προχωρήσει στο διορισμό δικηγόρων και η δίκη θα διακοπεί προκειμένου οι συνήγοροι που θα διοριστούν να ενημερωθούν για τη δικογραφία.

Οι πέντε κατηγορούμενοι που θα καθίσουν στο εδώλιο προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον δικαστών και ενόρκων για τη δολοφονία του ποινικολόγου είναι οι: Μικέλα Κάστριοτ, Αλέξανδρος Μάτα, Κλοντιάν Λεκοτσάι, Άρμπερ Μπάκο και Όλντι Ντούλτσε. Οι Κάστριοτ και Μάτα, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της φυσικής αυτουργίας σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, της ληστεία, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου είναι οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι, δηλαδή οι Κλοντιάν Λεκοτσάι, Άρμπερ Μπάκο και Όλντι Ντούλτσε.

Μάλιστα, οι Μπάκο και Ντούλτσε είχαν απασχολήσει πρόσφατα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για την υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας του δικηγόρου Γ. Αντωνόπουλου, η οποία είχε λάβει χώρα τον Νοέμβριο του 2014 έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη. Για την υπόθεση αυτή, οι δυο Αλβανοί είχαν καταδικαστεί σε 22 και 23 χρόνια κάθειρξη αντιστοίχως. Εκτός όμως από τους Μπάκο και Ντούλτσε για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου είχε κριθεί ένοχος ως ηθικός αυτουργός της και ο Αρ. Φλώρος, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο μιας εισαγγελικής έρευνας με αφορμή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είχε καταφέρει να αποφυλακιστεί για λόγους υγείας και με αναπηρία άνω του 70%.

Τώρα, σε ό,τι αφορά στη δολοφονία του Μ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος ήταν ένας εκ των συνηγόρων του Αρ. Φλώρου στη δίκη για το σκάνδαλο της Energa, ο κατηγορούμενος Μικέλα Κάστριοτ είχε ομολογήσει στις αρχές ότι δολοφόνησε τον ποινικολόγο έπειτα από εντολή των συγκατηγορουμένων του Μπάκο και Ντούλτσε.

Ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο Κάστριοτ για το πως στήθηκε το σκηνικό του θανάτου γύρω από τον ποινικολόγο: «Πριν από 1-2 μήνες με πήρε τηλέφωνο ένας συμπατριώτης μου από τη φυλακή και μου είπε ότι θα μου έδινε 20.000 ευρώ για να πυροβολήσω στο πόδι το δικηγόρο του Φλώρου (σ.σ. τον Μιχ. Ζαφεριόπουλο). Μάλιστα έδωσε 3.000 ευρώ προκαταβολή, τα οποία μας τα έφερε μία άγνωστη κοπέλα, μια μέρα στο Μπουρνάζι. Ο δικηγόρος αυτός, απ’ ότι μου είχε πει ο Ολντι Ντουλτσε ήταν πολύ δεμένος με τον Φλώρο και θα έπαιρνε το μήνυμα σίγουρα ο Φλώρος. Από ό,τι έμαθα, ο Ολντι, είχε τσακωθεί στο παρελθόν με τον Φλώρο στη φυλακή και ήθελε να τον εκδικηθεί, ενώ παράλληλα ήθελε να του φάει 3-4.000 ευρώ, γιατί ήξερε ότι έχει πολλά χρήματα. Εγώ έκανα παρέα με ένα παιδί, που τον φωνάζω «μικρό». Του πρότεινα να κάνουμε μαζί τη δουλειά και να πάρουμε από 10.000 και αυτός δέχτηκε», περιέγραψε.

Αφού «διευθετήθηκαν» οι οικονομικές λεπτομέρειες οι δυο κατηγορούμενοι προχώρησαν σε δράση. Έκλεισαν ραντεβού με το Μιχ. Ζαφειρόπουλο επικαλούμενοι προσωπική τους υπόθεση και τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του επί της οδού Ασκληπιού.

Ο Κάστριοτ περιγράφει στην απολογία του: «Χτυπήσαμε το κουδούνι, μας άνοιξαν και μπήκαμε. Εκεί βρήκαμε τον Ζαφειρόπουλο και άλλον έναν δικό του. Ο «μικρός» άρχισε να λέει ψέματα ότι ήρθαμε για μια υπόθεση ενός δικού μας, που τον έπιασαν για ληστείες. Λίγο μετά βγάλαμε τα όπλα, βάλαμε γάντια και ο «μικρός» είπε στο Ζαφειρόπουλο ότι ήρθαμε για τον πελάτη του, τον Φλώρο. Του ζητήσαμε τη διεύθυνση του Φλώρου, για να κάνουμε τον Φλώρο να φοβηθεί περισσότερο μόλις το μάθαινε. Του ζητήσαμε επίσης κάποια χαρτιά από τη δικογραφία κι εκείνος μας πήγε σε ένα γραφείο και μας έδειξε ό,τι ζητήσαμε…Ο «μικρός» πήρε το συνεργάτη του Ζαφειρόπουλου και τον πήγε σε ένα άλλο γραφείο. Κάποια στιγμή άκουσα τον «μικρό» να μου λέει να του ρίξω μια στο πόδι και μετά να λέει γρήγορα, γιατί κλειδώνει η πόρτα. Εγώ φοβήθηκα ότι θα κλειστούμε μέσα και τον πυροβόλησα μια φορά στοχεύοντάς τον χαμηλά. Όμως καθώς γύρναγα για να φύγω, σηκώθηκε το χέρι μου πιο ψηλά και τον πέτυχα νομίζω στην κοιλιά».

ΠΗΓΗaftodioikisi.gr