Λάρνακα: Φυλάκιση 17 ετών σε 42χρονο που βίαζε ανήλικο κοριτσάκι

145

Το Κακουργιοδικείο εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την αποστροφή του, τονίζοντας με έμφαση την ανησυχητική έξαρση που παρατηρείται

Άνθρωπο με… ζωώδη ένστικτα χαρακτήρισε το Κακουργιοδικείο Λάρνακας 42χρονο από την επαρχία Λάρνακας καταδικάζοντάς τον χθες σε ποινή φυλάκισης 17 ετών για αδικήματα βιασμού, διαφθοράς νεαρής γυναίκας κάτω των 13 χρόνων και σεξουαλικής κακοποίησης. Θύμα ήταν η 10χρονη (κατά τον επίδικο χρόνο), θυγατέρα της γυναίκας με την οποία ο κατηγορούμενος διατηρούσε δεσμό. Κρίθηκε ένοχος μετά από ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν το καλοκαίρι του 2015, σε διαφορετικές περιπτώσεις στο διαμέρισμα του κατηγορουμένου, ο οποίος υποτίθεται ότι… πρόσεχε την ανήλικη όταν η μητέρα της απουσίαζε. Επιβάλλοντας την ποινή φυλάκισης 17 χρόνων, που θεωρείται από τις μεγαλύτερες που έχει επιβάλει κυπριακό δικαστήριο για τέτοιου είδους υποθέσεις, το Κακουργιοδικείο έκρινε ως ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε με τον χειρότερο τρόπο και καταχράστηκε στον ύψιστο βαθμό τη σχέση εμπιστοσύνης που του είχε η παραπονούμενη, λόγω της σχέσης που είχε ο ίδιος με τη μητέρα της. «Κυρίως καταχράστηκε την τρυφερή, αγνή και άδολη ηλικία της. Είναι αυτό ακριβώς που από τη νομολογία χαρακτηρίστηκε ως πολύτιμο αγαθό και το οποίο το δικαστήριο καλείται να προστατεύσει», τονίζεται στην απόφαση.

Περαιτέρω, το Κακουργιοδικείο εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την αποστροφή του, τονίζοντας με έμφαση την ανησυχητική έξαρση που παρατηρείται σε τέτοιας μορφής αδικήματα, καθώς και τις ευρύτερες αρνητικές διαστάσεις και επιπτώσεις που επιφέρουν τέτοια αδικήματα στα θύματα. «Είναι ιδιάζουσας και εξαιρετικής σοβαρότητας αδικήματα όταν αυτά διαπράττονται σε βάρος παιδιών προς ικανοποίηση διεστραμμένων σεξουαλικών ορέξεων. Είναι αδικήματα που κυριολεκτικά εκμηδενίζουν την προσωπικότητα του θύματος αφήνοντας σοβαρά ψυχολογικά τραύματα, καταστρέφουν την παιδική ηλικία και δημιουργούν στο θύμα αισθήματα άγχους, φόβου και ντροπής, τα οποία ίσως θα το συνοδεύουν σε όλη τη ζωή του», υπογραμμίζεται στην απόφαση.

«Αποτρόπαιο έγκλημα»

Το δικαστήριο τόνισε, επίσης, στην απόφασή του ότι πρόκειται για ειδεχθή και αποτρόπαια εγκλήματα, αφού, όπως εξήγησε, ένα αθώο κοριτσάκι, τρυφερής ηλικίας, αντί να βρει προστασία από τον κατηγορούμενο (ήταν 39 χρόνων τότε), συνάντησε την πιο απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, την οποία μόνο άνθρωποι με ζωώδη ένστικτα μετέρχονται. «Ο κατηγορούμενος, από φύλακας που όφειλε να είναι, έγινε ο εφιάλτης για το 10χρονο κορίτσι και με τις πράξεις του στιγμάτισε την προσωπικότητα και την κοινωνική υπόσταση του θύματος», καταλήγει το Κακουργιοδικείο, που επισήμανε την ανάγκη για καταστολή και καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος σε τρεις κατηγορίες βιασμού, τρεις κατηγορίες διαφθοράς νεαρής γυναίκας κάτω των 13 χρόνων και σε μία κατηγορία σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού. Η διάπραξη των αδικημάτων έγινε μεταξύ Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2015.