Ο ΕΝΦΙΑ «δαγκώνει» τις επιστροφές φόρου

197

Στο τέλος της εβδομάδας, οι πρώτοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον φόρο ακινήτων από την ΑΑΔΕ. Μόνο όσοι είναι «τυχεροί» και η επιστροφή που δικαιούνται είναι μεγαλύτερη από την οφειλή του ΕΝΦΙΑ θα εισπράξουν τη διαφορά.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που περιμένουν να εισπράξουν την επιστροφή του φόρου εισοδήματος, η οποία προέκυψε από την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής τους δήλωσης, καλό θα είναι να την ξεχάσουν. Το ποσό που δικαιούνται θα συμψηφιστεί με τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος της εβδομάδας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα προχωρήσει στους πρώτους συμψηφισμούς φόρων με τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκαν. Όλοι οι αυτόματοι συμψηφισμοί θα τρέξουν μέχρι το τέλος του μήνα, πριν δηλαδή λήξει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι τα ποσά επιστροφών φόρου, τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι, επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους οι οποίοι έχουν μεν βεβαιωθεί στο ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει λήξει. Από τη στιγμή που αναρτήθηκαν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενεργοποιήθηκε και η διαδικασία συμψηφισμού του φόρου ακινήτων με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος.

Από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου για 785.364 φορολογούμενους, με το επιστρεφόμενο ποσό να ανέρχεται σε 364,384 εκατ. ευρώ. Στα μέσα Ιουλίου, η ΑΑΔΕ εξέδωσε την πρώτη εντολή πληρωμής μέσω τραπεζών για δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017. Η εντολή πληρωμής αφορούσε 270.000 φορολογούμενους, που εισέπραξαν επιστροφές ύψους 80,9 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 500.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμη επιστροφή φόρου 280 εκατ. ευρώ, είναι πιθανόν να μην τη δουν ποτέ, γιατί θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ του 2018.

Μόνο όσοι είναι τυχεροί και η επιστροφή φόρου που δικαιούνται είναι μεγαλύτερη από την οφειλή του ΕΝΦΙΑ θα εισπράξουν τη διαφορά. Το ποσό θα επιστραφεί στους φορολογούμενους με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στη φετινή τους φορολογική δήλωση.

Στις περιπτώσεις που η επιστροφή είναι μικρότερη από τον ΕΝΦΙΑ, το υπόλοιπο του φόρου ακινήτων θα εμφανίζεται στην «ταυτότητα οφειλής» του φορολογούμενου, που υπάρχει στον προσωπικό του λογαριασμό.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 500 ευρώ και του βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ για το έτος 2018 ύψους 600 ευρώ, το ποσό των 500 ευρώ συμψηφίζεται αυτόματα με το ποσό της επιστροφής φόρου και καλείται να πληρώσει τα υπόλοιπα 100 ευρώ του ΕΝΦΙΑ.