Υπόχρεο σε αποζημίωση το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς η Αστυνομία δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα αποτροπής των επεισοδίων
Με απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (ΤρΔΕφΑθ 2811/2018) επιδίκασε αποζημίωση συνολικού ύψους 47.000 ευρώ σε φίλαθλο για βαριά σωματική βλάβη σε γήπεδο ποδοσφαίρου.
Η υπόθεση αφορά σε φίλαθλο του Παναθηναϊκού, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά κατά τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, από την εκτόξευση σπασμένου νιπτήρα από άγνωστο φίλαθλο, η οποία του προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη με εξόρυξη του αριστερού του ματιού.
Σύμφωνα με την απόφαση, υπόχρεο σε αποζημίωση είναι το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς η υπεύθυνη Αστυνομική Αρχή δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα αποτροπής των επεισοδίων, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του φιλάθλου.
Όπως αναφέρεται στο ιστορικό της απόφασης, στις 29.12.2004, στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων «Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ» και «Π.Α.Ε. ΠΑΟΚ», ο οποίος αξιολογήθηκε ως υψηλής επικινδυνότητας.
Όπως προκύπτει από την έκθεση της Αστυνομίας, πριν από την έναρξη του αγώνα φίλαθλοι των δύο αντίπαλων ομάδων έσπασαν καθίσματα, τα οποία εκσφενδόνισαν εκατέρωθεν από τις θύρες 6 και 7, ενώ, εν συνεχεία, εκσφενδονίστηκαν μεταξύ των φιλάθλων διάφορα αντικείμενα, όπως αναπτήρες, πλαστικά μπουκάλια, πέτρες, κέρματα, κομμάτια από σπασμένους νεροχύτες κ.τ.λ., με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δέκα φιλάθλων της «Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ» και τεσσάρων φιλάθλων της «Π.Α.Ε. ΠΑΟΚ», στους οποίους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από σταθμό του Ε.Κ.Α.Β..
Ένας από τους τραυματισμένους οπαδούς υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων δραστών, καθώς, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση έφερε “επίμηκες τραύμα αριστερά της μετωπιαίας χώρας και χαίνον τραύμα κάτω βλεφάρου του αριστερού οφθαλμού με συνέπεια ρήξη του βολβού του αριστερού οφθαλμού του, πλήρη διάτμηση του χιτώνος έως τον οπίσθιο πόλο του και πιθανή αποκόλληση αυτού με έξοδο του περιεχομένου του βολβού, εκτιμήθηκε δε ότι θα επέλθει απώλεια της οράσεως του αριστερού οφθαλμού του”.
Ο τραυματισμένος φίλαθλος, κατά δήλωσή του οπαδός της ομάδας «Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ», ενώ παρακολουθούσε τον αγώνα από την θύρα 7 του γηπέδου εκσφενδονίστηκε ένα βαρύ, συμπαγές αντικείμενο που τον χτύπησε στην αριστερή πλευρά του προσώπου του και κυρίως στο αριστερό μάτι, μεταφέρθηκε δε αιμόφυρτος στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Εν συνεχεία διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας όπου νοσηλεύτηκε και ακολούθως εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο «Κοργιαλένειο Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.», ενώ εν τέλει έχασε λόγω του τραυματισμού την όραση από το αριστερό μάτι.
Ο φίλαθος ζήτησε να αποκατασταθεί η ζημία την οποία υπέστη εξαιτίας του τραυματισμού του, ισχυριζόμενος ότι αυτός οφείλεται σε πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων αστυνόμευσης από τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και ότι η ζημία του θα είχε αποφευχθεί εάν είχαν ληφθεί από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα τα επιβαλλόμενα από το Νόμο μέτρα διασφάλισης της δημόσιας τάξης και της σωματικής ακεραιότητας των φιλάθλων, τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά την έναρξη και τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης αθλητικής εκδήλωσης.
Ειδικότερα, ο φίλαθλος υποστήριξε ότι “η ευθύνη του ημοσίου έγκειται στο γεγονός ότι τα αστυνομικά όργανα που είχαν αναλάβει την ευθύνη λήψης των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας για την τήρηση της τάξεως ενόψει του προγραμματισμένου αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων «Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ» και «Π.Α.Ε. ΠΑΟΚ» αμέλησαν τα καθήκοντά τους, μη επιδεικνύοντας την απαιτούμενη επιμέλεια και προσοχή, κατά το σωματικό έλεγχο των φιλάθλων κατά την είσοδό τους στο γήπεδο, για τον εντοπισμό οπαδών οι οποίοι έφεραν φωτοβολίδες, κροτίδες και άλλα συναφή αντικείμενα καθώς και αιχμηρά αντικείμενα δυνάμενα να προξενήσουν σωματική βλάβη, ούτε δε, διενήργησαν κατά την είσοδο των φιλάθλων έλεγχο ταυτοτήτων.
Ακόμη, προέβαλε ότι δεν απεστάλη επαρκής αστυνομική δύναμη μεταξύ των φιλάθλων στις κερκίδες για την πρόληψη επεισοδίων, δεν διατηρήθηκαν κενά τμήματα μεταξύ των φιλάθλων και δεν ελήφθη μέριμνα ώστε να τοποθετηθούν οι φίλαθλοι των αντίπαλων ομάδων σε αντίθετες κερκίδες ικανής αποστάσεως η μία από την άλλη προς αποτροπή των επεισοδίων και της ρίψης μεταξύ των οπαδών των αντιπάλων ομάδων διαφόρων επικίνδυνων για τη σωματική ακεραιότητα αντικειμένων, ισχυρίστηκε δε ότι η συμπεριφορά αυτή των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με το ζημιογόνο γεγονός, που συνίσταται στην απώλεια της οράσεώς του και στην πρόκληση της ισόβιας αναπηρίας του σε ποσοστό 50%”.
Αρχικώς, το διοικητικό πρωτοδικείο έκρινε ότι στοιχειοθετείται στην προκείμενη περίπτωση ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου προς αποζημίωση του φιλάθλου, επιδικάζοντας υπέρ του αποζημίωση συνολικού ύψους 22.664,43 ευρώ.
Κατά της απόφασης ασκήθηκε έφεση και από τις δύο πλευρές, με το Διοικητικό Εφετείο να κάνει εν μέρει δεκτή μόνο την έφεση του φιλάθλου, κρίνοντας ότι η αποζημίωση πρέπει να αυξηθεί στις 47.000 ευρώ, εκ των οποίων 7.000 ευρώ για τις δαπάνες θεραπείας του, 30.000 ευρώ για χρηματική του ικανοποίηση λόγω της ηθικής του βλάβης που υπέστη εκ της βαρύτητας του τραυματισμού του και 10.000 ευρώ εφ’ άπαξ αποζημίωση του άρθρου 931 του Αστικού Κώδικα, λόγω της αναπηρίας του που επιδρά στο ατομικό, κοινωνικό και επαγγελματικό του μέλλον.
Η απόφαση είναι διαθέσιμη εδώ.