Γενικές και τιμωρητικές αποζημιώσεις ύψους €65.221 επιδίκασε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε βάρος παιδεραστή μετά από αγωγή που καταχώρησε το ενήλικο, πλέον, θύμα του. Αφού κατάφερε με τη μαρτυρία της να κλείσει τον παιδεραστή στην φυλακή, καταδικάστηκε το 2016 σε ποινή φυλάκισης τριών χρόνων, ακολούθως, πέτυχε την έκδοση δικαστικής απόφασης για τιμωρητικές αποζημιώσεις.
Πρόκειται για απόφαση σταθμό του Επαρχιακού Δικαστή Λευκωσίας Μ. Χριστοδούλου, η οποία, σύμφωνα με το δικηγόρο του θύματος, Σίμο Αγγελίδη, ανοίγει τον δρόμο σε άτομα τα οποία έχουν υποστεί αδικήματα σεξουαλικής φύσης να προχωρήσουν πέραν από την ποινική διαδικασία και σε αστικές αγωγές με τις οποίες να διεκδικούν αποζημιώσεις.
Τα γεγονότα της υπόθεσης έλαβαν χώρα σε κοινότητα της Επαρχίας Λάρνακας και σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, εκτυλίχθηκαν ως ακολούθως: Η σεξουαλική αποπλάνηση του θύματος άρχισε από την ηλικία των 12 ετών. Ειδικότερα, όμως από την 1/5/2012 έως και τις 31/12/2012 στην ηλικία των 16 ετών υπήρξε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Ο παιδεραστής κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν 60 ετών και διέμενε μαζί με τη σύζυγό του κοντά στην οικία της μικρής. Η προσπάθεια του παιδεραστή να πλησιάσει την ανήλικη ξεκίνησε περί το 2009, όταν ήταν 12 ετών.
Ο παιδεραστής κατέβαλλε προσπάθειες για να την προσεγγίσει χρησιμοποιώντας τη σύζυγό του. Ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του – η οποία να σημειωθεί δεν διώχθηκε ποινικά – με τη χρήση διαφόρων προφάσεων προσπάθησαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της μικρής και μεταξύ άλλων, της έδιναν δώρα εκμεταλλευόμενοι την παιδική αθωότητα που χαρακτηρίζει την ηλικία των 12 ετών και την άγνοια κινδύνου. Η σύζυγος του παιδεραστή έπεισε την ανήλικη να πηγαίνει στο σπίτι της για να διαπιστώσει εάν αυτός της ήταν πιστός, αλλά και όπως της ανέφερε, για να τον διεγείρει σεξουαλικά. Περαιτέρω, η σύζυγος προσπαθούσε να πείσει την ανήλικη ότι ο παιδεραστής σύζυγός της την ποθούσε ερωτικά και της ζητούσε να του τηλεφωνεί και να του μιλά με γλυκόλογα, για να δει την αντίδρασή του.
Επιπλέον ζητούσαν από την ανήλικη να ξαπλώνει δίπλα από τον παιδεραστή, να τον χαϊδεύει, να ξαπλώνει μεταξύ τους. Όποτε η ανήλικη προσπαθούσε να αποφύγει να πράξει όσα της ζητούσε η σύζυγος του παιδεραστή, η τελευταία την εκφόβιζε ότι θα έλεγε στα τέκνα της και κυρίως, στους γονείς της ότι ο παιδεραστής σύζυγός της την ποθούσε ερωτικά και/ή τα μυστικά που είχαν δημιουργηθεί. Με αυτό τον τρόπο παρότρυναν, έπειθαν, εξωθούσαν και εξανάγκαζαν την ανήλικη να συνομιλεί ερωτικά με τον παιδεραστή καθώς και να προβαίνει σε ερωτικές ενέργειες και πράξεις μαζί του.
Όπως σημειώνεται στη δικαστική απόφαση, οι προαναφερόμενες ενέργειες του παιδεραστή συνεχίστηκαν για αρκετά χρόνια. Αποτέλεσμα του ψυχολογικού εξαναγκασμού και όλων των ανωτέρω, ο παιδεραστής επιτέθηκε άσεμνα και κατάφερε να εξαναγκάσει την ανήλικη να έρθει σε παράνομη συνουσία μαζί του, την εξανάγκαζε να προβαίνει σε διάφορες σεξουαλικές πράξεις, απειλώντας, εκβιάζοντας και υποβάλλοντάς την σε ψυχολογικό και συναισθηματικό εκβιασμό και εκφοβισμό.
Τελικά, η ανήλικη κατήγγειλε τα όσα συνέβαιναν στην Αστυνομία το 2013. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ποινική δίωξη του παιδεραστή και εν συνεχεία, η καταδίκη του σε τρία χρόνια φυλάκιση από τις 25/11/2016.
Με ψυχοθεραπευτική στήριξη το θύμα
Όπως κατατέθηκε στο Δικαστήριο στο πλαίσιο της εκδίκασης της αγωγής, το θύμα, που σήμερα έχει ενηλικιωθεί, πάσχει από χρόνια διαταραχή μετατραυματικού στρες, βιώνει πληθώρα μετατραυματικών εμπειριών και λαμβάνει μέχρι και σήμερα συστηματική ψυχοθεραπευτική στήριξη.
Παρουσιάζει δε οξεία αγχώδη συμπτωματολογία με δυσκολία επέλευσης και διατήρησης του ύπνου, εφιάλτες συνδεδεμένους με τραυματικά γεγονότα της παιδικής/εφηβικής ηλικίας, ένταση και δυσκολία συγκέντρωσης, επαναβίωση τραυματικών γεγονότων και αίσθημα ανασφάλειας. Περαιτέρω, από το 2013 έως και τον Σεπτέμβριο του 2017, το θύμα έλαβε μέρος σε 209 συναντήσεις στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και εντάχθηκε σε πρόγραμμα θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.
Εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να χρειάζεται παρακολούθηση από ψυχολόγο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την τραυματική κατάσταση, η οποία δεν της επιτρέπει να έχει μια φυσιολογική ζωή ή να αναπτύξει φυσιολογικές διαπροσωπικές συναισθηματικές σχέσεις.
Πρόσθετα, ανέπτυξε και υποφέρει από το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης», παρουσιάζει συμπτώματα συμπεριφοράς ατόμου που έχει βρεθεί σε μακροχρόνια υποταγή και σεξουαλική εκμετάλλευση, η οποία προκλήθηκε αποκλειστικά από τις πράξεις και τις ενέργειες του εν λόγω παιδεραστή, όπως αποφάνθηκε το Δικαστήριο. Να σημειωθεί ότι ο παιδεραστής δεν εκπροσωπήθηκε με δικηγόρο στην εκδίκαση της αγωγής, ούτε ζήτησε να εμφανιστεί ο ίδιος.
Σίμος Αγγελίδεης: Πρόκειται για απόφαση σταθμό
Η αγωγή για αποζημιώσεις σε βάρος του παιδεραστή κατατέθηκε από το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Σ. Αγγελίδης Δ.Ε.Π.Ε. Ο δικηγόρος Σίμος Αγγελίδης που εκπροσώπησε την ενάγουσα-παραπονούμενη, μαζί με τον κ. Χ. Τοπούζη και την κα Μ. Καλαϊντζάκη, σε δηλώσεις του στον «Φ» έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα και την κυπριακή νομολογία απόφαση. Όπως είπε, μετά από παραπομπή σε αποφάσεις ξένων δικαστηρίων, το κυπριακό δικαστήριο επιδίκασε γενικές, ειδικές αλλά και τιμωρητικές αποζημιώσεις λόγω της φύσης των αδικημάτων αλλά και των δεδομένων της παρούσας υπόθεσης.
Με τον κ. Αγγελίδη να τονίζει, παράλληλα, ότι σε καμία περίπτωση οι αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν δεν μπορούν να επανορθώσουν ή να αποκαταστήσουν τη χαμένη παιδική αθωότητα του θύματος που ο εναγόμενος της αποστέρησε τόσο βίαια και παράνομα. «Αυτή η απόφαση, τομή δικαίου, του Δικαστή κ. Χριστοδούλου, ανοίγει τον δρόμο σε άτομα τα οποία έχουν υποστεί αδικήματα σεξουαλικής φύσης να προχωρήσουν πέραν από την ποινική διαδικασία και σε αστικές αγωγές με τις οποίες να διεκδικούν αποζημιώσεις», υπέδειξε με έμφαση ο κ. Αγγελίδης.