ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έφθασε στα όρια της νομιμότητας» με τον διορισμό του γενικού γραμματέα της Μάρτιν Σελμάγερ, καταλήγει στην 39σέλιδη έκθεση «καταπέλτη» η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη για την υπόθεση που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τον περασμένο Μάρτιο στις Βρυξέλλες. Υστερα από πέντε μήνες έρευνας, η Εμιλι Ο’ Ράιλι τονίζει στην έκθεσή της ότι η Επιτροπή διέπραξε πράξεις «κακής διοίκησης» διορίζοντας τον διευθυντή του γραφείου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην πιο υψηλή διοικητική θέση της Επιτροπής. Η Συνήγορος του Πολίτη βρίσκει ένοχο όλο το Κολέγιο των Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Γιούνκερ, καθώς ο πανίσχυρος Γερμανός αξιωματούχος Μ. Σελμάγερ δεν μπορούσε να διοριστεί σε αυτή τη θέση αν δεν είχε πρώτα περάσει από τη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, κάτι το οποίο δεν συνέβη.
Παρά την ιδιαίτερα επικριτική έκθεση, το κείμενο δεν έχει πραγματικές συνέπειες για τον Μ. Σελμάγερ, ο οποίος μπορεί να παραμείνει στη θέση του. Το μόνο που έχει τη δικαιοδοσία να κάνει η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη είναι σύσταση για τη διαδικασία εκλογής στη θέση αυτή. Εκεί προτρέπει την Επιτροπή να «καθιερώσει συγκεκριμένη διαδικασία για τον διορισμό του γενικού γραμματέα της, διαφορετική από αυτή που γίνεται στους διορισμούς υψηλόβαθμων αξιωματούχων». Στην έκθεση τονίζεται ότι δεν κρίνονται οι ικανότητες του Μάρτιν Σελμάγερ και κατά πόσον είναι ικανός για τη συγκεκριμένη θέση.
Ικανός αξιωματούχος
Η κυρία Ο’ Ράιλι αναφέρει ότι καταλαβαίνει πως ο κ. Σελμάγερ είναι όχι μόνον ικανός Ευρωπαίος αξιωματούχος, αλλά ταυτόχρονα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του προέδρου Ζαν-Κολντ Γιούνκερ. Συγχρόνως αναφέρει ότι «είναι κάπως ειρωνικό ότι ο πρώτος πρόεδρος της Επιτροπής που εκλέχθηκε με τη διαδικασία του Spitzenkandidaten –δηλαδή έμμεσης εκλογής από τους Ευρωπαίους πολίτες– ανέβηκε στον θώκο με τη βοήθεια του κ. Σελμάγερ», ο οποίος τότε ήταν ο διευθυντής της προεκλογικής καμπάνιας του Λουξεμβόυργιου προέδρου της Επιτροπής.
«Αυτή η ξεκάθαρα δημοκρατική διαδικασία σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει την κριτική ότι στην Ε.Ε. τις αποφάσεις τις παίρνουν μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι», αναφέρει η Συνήγορος του Πολίτη.