Οι προσπάθειες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εισάγουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αρχίζουν να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς. Πρόκειται για ένα βήμα, που θα μπορούσε σε βάθος χρόνου να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτηση της κοινότητας από τη Ρωσία και να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους Αμερικανούς και άλλους παραγωγούς. Η ρωσική κυριαρχία στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά προς το παρόν δεν απειλείται, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.
Σύμφωνα με ρεπορτά της Wall Street Journal η στροφή στο LNG είναι ιδιαίτερα έντονη από χώρες όπως η Λιθουανία και η Πολωνία, οι οποίες και έχουν δει το «λογαριασμό» της ενέργειας να υποχωρεί αισθητά από τότε, που κατασκευάστηκαν στις χώρες τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου αερίου, το 2014 και 2016 αντίστοιχα.
Οι σταθμοί αυτοί στη Βαλτική, την πρώην «αυλή» της Ρωσίας και πλέον κομμάτι της Ε.Ε., αναμένεται να οδηγήσουν στη δημιουργία και άλλων ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να στραφούν για φυσικό αέριο σε προμηθευτές όπως το Κατάρ και οι ΗΠΑ, εξηγούν ειδικοί στην αμερικανική εφημερίδα.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης ή σχεδιασμού έξι project LNG στην Ευρώπη. Τα περισσότερα είναι σε χώρες, πυ άλλοτε βρίσκονταν στη ρωσική σφαίρα επιρροής, αλλά σήμερα δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα. Ακόμη και στη Γερμανία, της οποίας η στενή ενεργειακή συνεργασία με Ρωσία έχει πυροδοτήσει επανειλημμένα έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της κοινότητας, η RWE υπέγραψε πρόσφατα συμφνωνία για την απόκτηση σημαντικού μεριδίου στον σχεδιαζόμενο σταθμό LNG στο Αμβούργο.
Στην Ελλάδα, που εξακολουθεί να καλύπτει περί το 75% των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, έχουμε βεβαίως τα σχέδια για τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης. Θα εγκατασταθεί νοτιοδυτικά του λιμένου της πόλης και θα συνδέεται στο εθνικό σύστημα διανομής φυσικού αερίου, με δυνατότητα παροχής 6,1 δισ. κυβικών μέτρων. Πρόκειται για ένα έργο, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGΒ).
Αυστρία, Φινλανδία, Ουγγαρία και Σλοβακία καλύπτουν το 100% των αναγκών τους σε εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Οι σταθμοί σε Βαλτική, Κεντρική Ευρώπη και Βαλκάνια είναι η αρχή, πιστεύουν ξένες ενεργειακές επιχειρήσεις όπως η αμερικανική Chenier Energy, που ανυπομονεί για νέα project στο εξωτερικό, την ώρα που στην αγορά των ΗΠΑ η περίσσεια προσφορά φυσικού αερίου έχει οδηγήσει την τιμή κάτω στα 3,08 δολ. ανά εκατομμύριο θερμικές μονάδες.
Στις ΗΠΑ περιμένουν έγκριση περισσότερα από 10 project εξαγωγών, σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ε.Ε. που έχει αναδείξει το LNG σε προτεραιότητα και πιθανό «όπλο» έναντι της ρωσικής επιρροής. Έχει στηρίξει την κατασκευή των τερματικών όχι μόνο στη Λιθουανία και την Πολωνία, αλλά επίσης σε Κροατία και Μάλτα.
Το φυσικό αέριο αναμένεται να ανεβάσει το μερίδιό του στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα στο 24% έως το 2040 από 22% σήμερα, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Το μερίδιο του LNG στην αγορά φυσικού αερίου υπολογίζεται ότι θα έχει αυξηθεί κοντά στο 40% ήδη από το 2023.