«Μαθήματα» δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν δέχεται μόνον η Ιταλία αλλά και η Γαλλία, ενόψει της παρουσίασης των προϋπολογισμών μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Εάν η Γαλλία επιθυμεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Ε.Ε τότε πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα στη διαχείριση των δημοσιονομικών της, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στη γαλλική εφημερίδα L’ Opinion. H Γαλλία είναι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη μετά τη Γερμανία.
Προκειμένου να πείσει του Ευρωπαίους εταίρους πως δεν προτίθεται να παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε, η κυβέρνηση Μακρόν κατάφερε πέρυσι να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό κάτω από το 3% – που είναι το ανώτατο όριο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 2,6% πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία. Από το 2010 μέχρι το 2017, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας είχε διαμορφωθεί από το 6,9% στο 3,4%. Στον επόμενο προϋπολογισμό, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εκτιμά πως το έλλειμμα θα κυμανθεί από το 2,6% μέχρι το 3%. «Είναι πολύ σημαντικό η Γαλλία να μην ξεπεράσει το 3% το 2019», είπε ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος υπήρξε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας από το 2012 μέχρι το 2014.
Σε δηλώσεις που έκανε πριν από τη χθεσινή συνάντηση του Eurogroup από τη Μαδρίτη, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε επίσης την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη όπως ένα κοινό σύστημα ασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων και ένα ταμείο οικονομικής στήριξης των κυβερνήσεων. Ο ίδιος αποκάλυψε στην ισπανική εφημερίδα El Pais πως εξετάζει να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα αποφασίσω την κατάλληλη στιγμή, μέσα στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων.