Μια μελέτη από ομάδα ερευνητών υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου ΡίβερσαΪντ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑπροβλέπει μείωση των μεγάλων πόρων του εδάφους από την κλιματική αλλαγή, κάτι που θα συμβάλει στην αύξηση των πλημμυρών και της διάβρωσης του εδάφους μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ποσότητα των μεγάλων πόρων στο έδαφος. Οι μακροπόροι, οι οποίοι έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 0,08 χιλιοστά, επιτρέπουν στο νερό να απορροφάται εύκολα στο περιβάλλον έδαφος, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα φυτά, να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και τελικά να επιστρέψει στους υπόγειους υδροφορείς.
«Είναι σημαντικό να προβλέψουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον κύκλο του ύδατος που θα επιδεινώσουν τη λειψυδρία, την επισιτιστική ασφάλεια, την ανθρώπινη υγεία και την απώλεια της βιοποικιλότητας», δήλωσε ο Ντάνιελ Χίρμας, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών και επικεφαλής της μελέτης.
Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη βάση δεδομένων για δείγματα εδάφους που συλλέχθηκαν σε μία 50ετή περίοδο από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, και αντιπαραθέτοντάς την με ατμοσφαιρικά δεδομένα από ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, οι ερευνητές εξέτασαν τις μεταβολές των μακροπόρων λόγω βροχόπτωσης, θερμοκρασίας και υγρασίας. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι μακροπόροι ήταν πιο πιθανό να αναπτυχθούν σε ξηρότερα κλίματα από ό,τι σε υγρά, και ότι οι μεταβολές από την κλιματική αλλαγή εμφανίζονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.
Οι ερευνητές στη συνέχεια χρησιμοποίησαν κλιματολογικές προβλέψεις για το τέλος του 21ου αιώνα για να προβλέψουν ότι η αύξηση της υγρασίας από το 2080 έως το 2100 θα μειώσει τους μακροπόρους του εδάφους στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ.
Οι συνέπειες θα είναι η μικρότερη διείσδυση του νερού στο έδαφος, η επιφανειακή απορροή και η διάβρωση, καθώς και περισσότερες πλημμύρες.
«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η ανάπτυξη των μακροπόρων επηρεάζεται από το κλίμα σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Χίρμας. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ο τομέας αυτός θα πρέπει να ενσωματωθεί στα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα για να κατανοήσουμε καλύτερα τον κύκλο του νερού, να προβλέψουμε τις αλλαγές και να προετοιμαστούμε για το μέλλον», πρόσθεσε.