Ανακούφιση σε χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο δίνει με την εισήγησή του προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, Γιάννης Αγγέλης.
Ο εισαγγελικός λειτουργός, κατά τη συζήτηση στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για την υπόθεση δανειολήπτριας σε ελβετικό φράγκο, που είδε τις οφειλές της να εκτοξεύονται στα ύψη, λόγω των αλλαγών στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου, τάχθηκε υπέρ των χιλιάδων πολιτών που σύναψαν με τις τράπεζες τέτοιες δανειακές συμβάσεις, επικαλούμενος απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία «οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας σοβαρής υποτίμησης του εγχώριου έναντι του ξένου νομίσματος».
Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΕ, η τράπεζα πρέπει να εκθέτει τις δυνητικές διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τους κινδύνους που ενέχει η σύναψη δανείου σε ξένο νόμισμα και τούτο, διότι ο καταναλωτής πρέπει να έχει πράγματι την ευκαιρία να λάβει γνώση όλων των ρητρών της σύμβασης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, αλλά και τραπεζιτών, τα δάνεια που έχουν ληφθεί αγγίζουν τα 13 δισ. ευρώ και στην πλειοψηφία τους εξυπηρετούνται με ρυθμίσεις που έχουν γίνει.
Εάν οι δανειολήπτες δεν δικαιωθούν, δεν θα καταφέρουν ποτέ να αποπληρώσουν τα δάνεια τους. Σύμφωνα με την κ. Αριάδνη Νούκα, η οποία παρέστη στον Άρειο Πάγο για λογαριασμό της δανειολήπτριας, οι τράπεζες υποτίμησαν τον κίνδυνο, ενώ όφειλαν -όταν άρχισε να πέφτει η ισοτιμία- να ενημερώσουν τους δανειολήπτες.
Η συγκεκριμένη δανειολήπτρια, η οποία το 2007 έλαβε δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) κατόπιν προτροπής, όπως υποστηρίζει, των υπαλλήλων της τράπεζας λόγω του χαμηλού επιτοκίου, το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου βρέθηκε να οφείλει 239.041 ευρώ.
Πάντως, αν οι δικαστές κάνουν δεκτή την εισαγγελική πρόταση, εκτιμάται ότι θα δικαιωθούν όσοι δανειολήπτες λόγω της ανατίμησης του νομίσματος είδαν το αρχικό τους κεφάλαιο να αυξάνεται, παρότι και οι ίδιοι πλήρωναν κανονικά και για μακρύ χρονικό διάστημα τις δόσεις τους.
naftemporiki.gr